Η χρονιά που έρχεται θα είναι η χρονιά των συνεχιζόµενων ανθρωπιστικών κρίσεων και του εξτρεµισµού, προβλέπει η ACAPS, µε έδρα τη Γενεύη. Το 2018 καταφθάνει «φορτωµένο» µε προκλήσεις και όνειρα και φέρνει νέες ισορροπίες στον πλανήτη. Ακολουθεί ένας σύντοµος κατάλογος µε προβλέψεις:
Ο Τραµπ θα µείνει πλανητάρχης:
Τα έγγραφα που συγκεντρώνονται για την αποποµπή του, οι γερουσιαστές που ζητούν τον εξοστρακισµό του και η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόµπερτ Μιούλερ για τη ρωσική ανάµιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, που φθάνει όλο και πιο κοντά στον Λευκό Οίκο, δύσκολα θα του δείξουν την έξοδο.
Οι Ρεπουµπλικάνοι, που ελέγχουν και τα δύο Σώµατα, δεν φαίνονται διατεθειµένοι να προχωρήσουν τις διαδικασίες εναντίον του. «Φραστικός» ο πόλεµος ΗΠΑ και Βορείου Κορέας: Η Ουάσινγκτον και η Πιονγκγιάνγκ έχουν πολλά να χάσουν αν εµπλακούν σε πόλεµο. Η Β. Κορέα θα συνεχίσει πιθανότατα τις δοκιµές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, µε την κυβέρνηση Τραµπ να διατηρεί την προσέγγιση της «µέγιστης πίεσης». Αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν θα συµβούν θερµά επεισόδια.
Οι ΗΠΑ µπορεί να επιχειρήσουν να καταρρίψουν πυραύλους και η Βόρεια Κορέα θα πλήξει πιθανότατα ακατοίκητα τµήµατα της Νότιας Κορέας, θα συλλάβει Νοτιοκορεάτες ή Αµερικανούς πολίτες ή θα εγκαινιάσει «κυβερνοπόλεµο».
Η Ιταλία στις κάλπες:
Σε προεκλογικό σκηνικό κινούνται τα κόµµατα της γείτονος, µε τους αναλυτές να προβλέπουν µετεκλογική αβεβαιότητα. Οι κυβερνώντες ∆ηµοκρατικοί του Ματέο Ρέντσι διολισθαίνουν διαρκώς στις δηµοσκοπήσεις, µε το «αντισυστηµικό» αντιευρωπαϊκό Κίνηµα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο να προηγείται, δίνοντας µάχη µε τον συνασπισµό του µπερλουσκονικού Φόρτσα Ιτάλια µε την εθνικιστική Λέγκα του Βορρά. Ο Πούτιν θα επανεκλεγεί και θα παραµείνει στην εξουσία µέχρι το 2024: Ο Βλαντιµίρ Πούτιν θα κερδίσει µε άνεση τις εκλογές του Μαρτίου, καθώς ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο υπολογίσιµος αντίπαλός του, έχει αποκλειστεί από τη µάχη. Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της αναµέτρησης είναι το ποσοστό συµµετοχής, καθώς το υψηλό επίπεδο αποχής θα σήµαινε απάθεια και απογοήτευση. Για τις πρώην σοβιετικές δηµοκρατίες, η επανεκλογή Πούτιν δεν είναι καλή είδηση, καθώς θεωρούν ότι θα επιχειρήσει να επεκτείνει την επιρροή της Μόσχας στα εδάφη τους.
To Βrexit και η Μέι:
Η µελλοντική σχέση του Λονδίνου µε την Ε.Ε. παραµένει υπό διαπραγµάτευση. Λίγο πριν από την εκπνοή του 2017 οι δύο πλευρές ήρθαν σε συµβιβασµό σχετικά µε τα τρία ζητήµατα του πολύκροτου «διαζυγίου», το θέµα του «λογαριασµού», τα δικαιώµατα των πολιτών και το καθεστώς των συνόρων µεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας. Η διορία για την αποχώρηση λήγει στις 29 Μαρτίου του 2018 και όλα τα βλέµµατα στρέφονται στις επαφές της Μέι µε τις Βρυξέλλες αλλά και στους «αντάρτες» στο εσωτερικό των Τόρις.
Η Μέση Ανατολή στις φλόγες:
Η περιοχή βρίσκεται για ακόµα µία φορά στα πρόθυρα ανάφλεξης, µετά την απόφαση Τραµπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήµ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον αραβικό κόσµο. Την ίδια στιγµή, το Ισραήλ συνεχίζει την εποικιστική του δραστηριότητα και η συµφωνία συµφιλίωσης της Φατάχ µε τη Χαµάς κινδυνεύει µε κατάρρευση.
Φως στο τούνελ για τη Συρία:
Ολα δείχνουν ότι ο σχεδόν επταετής εµφύλιος πόλεµος θα καταλήξει σε πολιτική λύση το 2018. Η αντιπολίτευση στον πρόεδρο Μπασάρ Ασάντ έχει συνασπιστεί σε ενιαίο µέτωπο, το «Ισλαµικό Κράτος» έχει απολέσει τα εδάφη του και οι πλέον αισιοδοξοι εκτιµούν ότι θα ακολουθήσει η σύνταξη νέου Συντάγµατος και εκλογές. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόµενη ηµέρα αναλαµβάνουν η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία και η πραγµατικότητα της «βελούδινης τριχοτόµησης» εδραιώνεται. Χωρίς κοινά αποδεκτή πολιτική λύση για το µέλλον του προέδρου Ασαντ, που παραµένει και το µεγάλο «αγκάθι», θα ακολουθήσει οριστική διάλυση του κράτους.
Ο Μαδούρο στην εξουσία:
Σε µια περίοδο εκτεταµένης πείνας, πληθωρισµούρεκόρ και εκτεταµένης βίας, ο Νίκολας Μαδούρο εξακολουθεί να παραγκωνίζει την αντιπολίτευση, να περιθωριοποιεί τους δυνητικούς αντιπάλους στο δικό του στρατόπεδο και να παγιώνει την ισχύ του ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν µέσα στη χρονιά άγνωστο ακόµη πότε.
O «ISIS» θα συνεχίζει τις επιθέσεις:
Το «χαλιφάτο» κατέρρευσε και οι εναποµείναντες µαχητές του τράπηκαν σε φυγή. Αφού υπέστη πολλαπλές ήττες, η οµάδα των τζιχαντιστών µετασχηµατίζεται σε µια τροµοκρατική οµάδα µικρών πυρήνων. Οι περίπου 3.000 µαχητές που έφυγαν από το Ιράκ και τη Συρία θα συνεχίσουν τις επιδροµές και τις επιθέσεις τους στις δύο χώρες, η παρουσία τους, όµως, θα γίνει πιο αισθητή, µε επιθέσεις «µοναχικών λύκων» σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Πηγή: parapolitika.gr