Να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το μέτρο της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ 24% στις νεόδμητες κατοικίες, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αναμένουν στην αγορά ακινήτων. Ουσιαστικά πωλητές και εν δυνάμει αγοραστές αναμένουν τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη φοροελάφρυνση θα εφαρμοστεί, με δύο να είναι τα βασικότερα ερωτήματα.
Πρώτον, εάν θα ισχύσει για άδειες δόμησης που θα εκδοθούν από τον Ιανουάριο του 2020 ή και για όσες εκδόθηκαν από 1/1/2006, οπότε, για πρώτη φορά, θεσμοθετήθηκε από τον Γ. Αλογοσκούφη η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα, ως τµήµα "πακέτου" µέτρων για τη µείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, µέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς, αναφέρει το capital.gr.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν την εφαρμογή του μέτρου και για το απόθεμα των ακινήτων που κατασκευάστηκαν από το 2006 κι έπειτα, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης δεν κατέστη δυνατό να πουληθούν. Η αναδρομική, όμως, εφαρμογή της διάταξης θα εξαρτηθεί και από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, θα αποτελούσε μάννα εξ ουρανού για τις τεχνικές εταιρείες εάν η αναστολή του ΦΠΑ ισχύσει και για το στοκ των αχρησιμοποίητων κατοικιών και διαμερισμάτων, που εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 80.000 έως 150.000 τεμάχια. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι η εφαρμογή του μέτρου για ιδιοκτησίες, που κατασκευάστηκαν με αφετηρία το 2006, αλλά έμειναν απούλητες, θα είχε άμεσα οφέλη για την αγορά ακινήτων και την ευρύτερη οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά στην τιμή θα είναι σημαντική, δεδομένου ότι όσοι αγοράζουν δεύτερη νεόδμητη κατοικία θα επιβαρύνονται μόνο με φόρο μεταβίβασης 3%. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ 24% δεν επιβάλλεται σε όσους αγοράζουν πρώτη κατοικία (70 τ.μ. για τους άγαμους, με το εμβαδόν να αυξάνεται συναρτήσει της οικογενειακής κατάστασης), ανεξαρτήτως του έτους ανέγερσης.
Δεύτερον, το πώς θα εξειδικευθεί ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου, κάτι που, ως επί το πλείστον, αφορά τις συναλλακτικές σχέσεις των κατασκευαστικών εταιρειών με το Δημόσιο, με τις πρώτες να έχουν καταβάλει ΦΠΑ, στη φάση της ανέγερσης των ακινήτων τους.
Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, ενδεχόμενη εφαρμογή της αναστολής του ΦΠΑ για ακίνητα με οικοδομική άδεια 1/1/2020, θα δημιουργούσε τρεις "ταχύτητες” ακινήτων. Ιδιοκτησίες με άδεια 1/1/2020 και μηδενικό ΦΠΑ, ακίνητα με ΦΠΑ και άδεια από 1/1/2006 και τα μεταχειρισμένα που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το προσεχές διάστημα με την εξειδίκευση, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, του μέτρου.
Τα οφέλη
Σύµφωνα µε τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ), κάθε θέση εργασίας στις κατασκευές δηµιουργεί άλλες δύο θέσεις στο σύνολο της οικονοµίας, µε 1 ευρώ επένδυσης στις κατασκευές να αντιστοιχεί σε 0,4 ευρώ στα δηµόσια ταµεία. Ωστόσο, τα σηµαντικά αυτά οφέλη θα εµφανίζονταν βραχυµεσοπρόθεσµα, αλλά όχι άµεσα. Και αυτό επειδή απαιτείται να παρέλθει χρονικό διάστηµα τουλάχιστον αρκετών µηνών ωσότου να πάρει µε ενιαίο τρόπο µπροστά η οικοδοµή και σηµαντικός αριθµός κτιρίων κατοικιών να αρχίσει να ανεγείρεται. Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασµός της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ 24% για κατοικίες που θα κατασκευαστούν, όπως και για όσες κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς να είναι δυνατόν να πουληθούν, αναµένεται να ενισχύσει σηµαντικά τις αγοραπωλησίες, όπως και εν γένει τις επενδύσεις, στην αγορά ακινήτων. Κατ’ επέκταση, αναµένεται να αυξηθεί ο αριθµός των οικοδοµικών αδειών, οι οποίες το 2008, προτού η αγορά ακινήτων βρεθεί αντιµέτωπη µε την οικονοµική κρίση, είχαν διαµορφωθεί σε 65.474, µέγεθος που δεν ξεπέρασε τις 15.413 το δωδεκάµηνο Ιούλιος 2017- Ιούνιος 2018.