Στην αντεπίθεση περνά η Νέα Δημοκρατία μετά τα όσα της καταμαρτύρησε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει στη θέση του «νόμου Κατρούγκαλου» να φέρει τον «νόμο Πινοσέτ» που εφάρμοσε στη Χιλή ο αιμοσταγής δικτάτορας που κυβέρνησε τη λατινοαμερικανική αυτή χώρα από το 1973 έως το 1990.
Όπως υπογραμμίζουν γαλάζιοι αξιωματούχοι, «τις μειώσεις του ασφαλιστικού τις ψήφισαν μόνοι τους ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ». Αντιθέτως η ΝΔ όχι μόνο τις καταψήφισε αλλά κατέθεσε και τροπολογία για να μην ισχύσουν την οποία η κυβέρνηση την απέρριψε, σημειώνουν, αναφέρει το protothema.
Με αφορμή εξάλλου τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στελέχη της Πειραιώς υποστηρίζουν ότι «αποκάλυψε άθελά του τη βασική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό όταν εν τη ρύμη του λόγου του σχεδόν εξέφρασε την ελπίδα του να μην μακροημερεύσουν όσοι Έλληνες είναι άνω των 70 ετών».
Δηλαδή, εξηγούν, «ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό πρέπει να αποβιώσουν το συντομότερο οι πατεράδες και οι παππούδες μας». Και, υψώνοντας τους τόνους, επισημαίνουν με έμφαση: «Δεν ντρέπεται και δεν έχει ζητήσει εδώ και δύο μέρες συγνώμη από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες».
«Είναι πραγματικά απύθμενο το θράσος τους», συμπληρώνουν, «να σχολιάζουν τις προτάσεις της ΝΔ εκείνοι που πετσόκοψαν 21 φορές τις συντάξεις, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου έκοψαν και τις νέες ευχόμενοι τώρα να μην ζήσουν για πολύ όσοι Έλληνες είναι άνω των 70 χρονών γιατί αυτούς αφορά η νέα μείωση από 1/1/19».
Στο μεταξύ, στην Πειραιώς ολοκληρώνονται οι μελέτες για την πρόταση αντικατάστασης του «νόμου Κατρούγκαλου» που θα παρουσιάσει το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του, ο κ. Μητσοτάκης «προτείνει ένα ριζικά διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα το οποίο χωρίς να ανατρέπει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του σημερινού, θα εγγυάται 100% τις συντάξεις ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο μέλλον». Ειδικά, για τους σημερινούς συνταξιούχους θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση τα προσεχή χρόνια, ενώ για τους σημερινούς εργαζομένους ότι θα πάρουν σύνταξη, μειώνοντας παράλληλα το δυσβάσταχτο βάρος των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο περιορίζει τους μισθούς και αποτρέπει τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πώς θα λειτουργούν οι τρεις πυλώνες
Το νέο Ασφαλιστικό που προτείνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, βασίζεται σε τρεις πυλώνες, ως εξής:
*Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός.
*Στον δεύτερο πυλώνα, που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε ένα προσωπικό τους κουμπαρά μέρος των εισφορών τους έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Και εισάγεται αυτή τη ρύθμιση ακριβώς για να μην διακυβεύονται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας.
*Όποιος επιθυμεί, τέλος, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέξει και μια συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή κάτι που γίνεται ήδη σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες.
Γαλάζια στελέχη, αποκρούοντας την κυβερνητική κριτική για «εφαρμογή μεθόδων Πινοσέτ», επισημαίνουν ότι το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές σε πάρα πολλές δημοκρατικές χώρες, εδώ και χρόνια: από την Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, μέχρι τη Νορβηγία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.
Γι’ αυτό και υποστηρίζουν ότι συνιστούν «σκόπιμη στρέβλωση της πρότασής» τους όσα λένε οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, κατ΄ αυτούς, «από την ιδεοληψία τους αδυνατούν να την καταλάβουν καθώς τους είναι δύσκολο να αντιληφθούν πως λειτουργούν οι σύγχρονες χώρες σε όλο τον κόσμο».