Σειρά προϋποθέσεων, θέτει ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για να μην ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος κόφτης, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το Skai.
Βασικό μείγμα πολιτικών κατά τον Παναγιώτη Λιαργκόβα είναι η εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου και η ταυτόχρονη προώθηση πρόσθετων αναπτυξιακών μέτρων που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην υπερφορολόγηση, διαφορετικά όπως τόνισε η ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι αναπόφευκτη.
Αν και ο ίδιος κατά τη συζήτηση της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού, εν συνεχεία σκιαγράφησε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για να αποφύγει τα χειρότερα.
Κατά τον κύριο Λιαργκόβα κρίσιμης σημασίας θεωρείται η πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και η ταχεία θεσμοθέτηση μεταρρυθμίσεων όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το χωροταξικό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πραγματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Εκεί πρέπει επικεντρωθεί η κυβέρνηση σε τέτοιου είδους δομικά στοιχεία. Εάν αυτά μπουν στο μικροσκόπιό της και προχωρήσουν, τότε ενδεχομένως να μη χρειαστεί καθόλου ο μηχανισμός. Υπάρχουν κεφάλαια. Εάν θα έρθουν προς τα εδώ θα εξαρτηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης στο εξής. Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup ήταν κομβικής σημασίας και η σκυτάλη πλέον βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης, να δούμε αν θα το αξιοποιήσει αυτό ή θα μείνει στις αγκυλώσεις του παρελθόντος και των προηγούμενων ετών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Λιαργκόβας.
Για άλλη μία φορά ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, έθεσε την πολιτική σταθερότητα ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και απηύθυνε μήνυμα συναινέσεων σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Σήμα κινδύνου σήμανε και ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, στέλνοντας στην κυβέρνηση μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την πλήρη υλοποίηση των πρόσφατα ψηφισθέντων μέτρων μέσω της έκδοσης των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.
Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στο εξάμηνο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς το 2015, στάθηκε ο Πάνος Καζάκος κατά τη συζήτηση της τριμηνιαίας έκθεσης Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016 του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι αυτή η περίοδος δεν πρέπει να επαναληφθεί επουδενί.
Αναλύοντας ως μέλος του γραφείου, ο κ. Καζάκος, τις τέσσερις στρατηγικές επιλογές που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, επισήμανε με ένταση ότι: «το μοντέλο του α' εξαμήνου δεν θα πρέπει να το ακολουθήσουμε για κανένα λόγο. Να έχουμε δηλαδή έναν διαρκή πόλεμο τριβής με τους εταίρους, να μη συμφωνούμε αλλά να ζητάμε και πόρους και η Ελλάδα θα βρίσκεται στην εντατική».
Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, ο κ. Καζάκος, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι με αυτή «τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα», ενώ άφησε αιχμές τόσο κατά της αντιπολίτευσης όσο και εναντίον της συμπολίτευσης, για τη συνεχή «κοκορομαχία» περί «μνημονιακών – αντιμνημονιακών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ψήφιση των προαπαιτούμενων θα βάλει τέλος σε αυτό το διαχωρισμό.