Υπουργούς και από το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ θα περιλαμβάνει το νέο υπουργικό συμβούλιοτης Τουρκίας.
Αυτή η κίνηση που θα συσταθεί ως «ανταμοιβή» του Ερντογάν στον Μπαχτσελί για τη στήριξή του στις εκλογές και μετέπειτα στη νέο-συσταθείσα Βουλή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Miliyet, 4-5 βουλευτές θα παραιτηθούν από βουλευτές για να συμμετάσχουν στο υπουργικό, αφού σύμφωνα με το νέο νόμο, υπουργοί δεν μπορεί να είναι και βουλευτές.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ονόματα όπως του Μεχμέτ Σιμσέκ (απερχόμενος υπουργός Οικονομίας), του Ομέρ Τσελίκ (απερχόμενος υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης), Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί (απερχόμενος υπουργός Οικονομικών), οι οποίοι δεν υπέβαλαν υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να λάβουν μέρος στο νέο υπουργικό, που θα αποτελείται πλέον από 16 υπουργούς.
Στη σημερινή συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στις 16:00 το απόγευμα αναμένεται να γίνει η πρώτη συζήτηση για το πως θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κομμάτων μετά τις εκλογές και ενδεχομένως να συζητηθούν και ονόματα για το υπουργικό. Ο Ερντογάν χρειάζεται τη στήριξη του ΜΗΡ στη βουλή για να μπορεί να περνάει νόμους, καθώς το κόμμα του δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 300 συν έναν βουλευτών που χρειάζεται.
Από βουλευτές αναμένεται επίσης να παραιτηθούν ονόματα, όπως του υπουργού Ενέργειας Μπεράκ Αλμπαϊράκ, της υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών Φατμά Καγιά, του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ για να συμμετάσχουν και αυτοί στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναμένεται να λάβει ρόλο στην νέα κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος ή ακόμη και πρόεδρος της βουλής ή και δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Για την προεδρία της βουλής ακούγεται και το όνομα του Μπεκίρ Μποζντάγ, σημερινού αντιπροέδρου και εκπροσώπου της κυβέρνησης.
Πάντως, δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος να διορίσει τεχνοκράτες στα υπουργεία Άμυνας αλλά και Οικονομικών, όπως ψιθυρίζεται.
Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή στις 5 Ιουλίου (νωρίτερα είχε ανακοινωθεί για τις 29 Ιουνίου, αλλά παρατάθηκε), η ορκωμοσία των βουλευτών αναμένεται να γίνει στις 8 Ιουλίου και την επομένη 9 Ιουλίου θα ορκιστεί ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος και θα διορίσει αμέσως τους υπουργούς του.
Η δομή του νέου προεδρικού συστήματος
Εκτός από τα 16 υπουργεία που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,η κυβέρνηση θα αποτελείται και από άλλες διάφορες πολιτικές δομές που θα έχουν ρόλο συμβουλευτικό στην προεδρία. Συγκεκριμένα θα συσταθούν 4 γραφεία, 9 συμβούλια και 8 διευθύνσεις, τα οποία θα ασχολούνται από κοινωνικά θέματα έως και τη διπλωματία, την οικονομία και τη δικαιοσύνη.
Τα 4 πολιτικά Γραφεία θα λειτουργούν ως ‘δεξαμενές σκέψης’ και θα δουλεύουν απευθείας με τον πρόεδρο. Θα είναι ειδικοί οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, τεχνοκράτες, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στους τομείς της επένδυσης, της οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ανθρωπίνων πόρων.
Στα γραφεία θα αναλάβουν καθήκοντα και ονόματα από τους νυν 36 συμβούλους του Τούρκου προέδρου.
Τα 9 πολιτικά Συμβούλια θα έχουν επίσης συμβουλευτικό ρόλο και θα συνδέονται άμεσα με τον πρόεδρο. Θα είναι συμβουλευτικοί μηχανισμοί σε τομείς όπως την οικονομία, την τέχνη, την υγεία και την εξωτερική πολιτικοί και θα καταθέτουν πολιτικές προτάσεις.
Το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα αναλάβει ρόλο ως ισχυρό συμβουλευτικό όργανο για την οικονομία και θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο.
Το Συμβούλιο Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής θα επιφορτιστεί με την παραγωγή ιδεών και προτάσεων, ώστε να οδηγήσουν την Τουρκία σε πιο αποτελεσματική θέση στη διεθνή κοινότητα.
Η διεύθυνση στρατηγικής και προϋπολογισμού θα παρακολουθεί στενά τον προϋπολογισμό και πως επηρεάζεται από τις οικονομικές αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.