Κατά 86% σε ετήσια βάση μειώθηκε ο αριθμός ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία τον Ιούλιο, καθώς οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσαν δραστικά τις αφίξεις.
Οι επισκέπτες μειώθηκαν στους 932.927 από 6,62 εκατ. τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Παράλληλα οι αφίξεις στους πρώτους 7 μήνες του τρέχοντος έτους, μειώθηκαν κατά 78% στους 5,44 εκατ. επισκέπτες.
Ενώ οι αφίξεις γκρεμίστηκαν σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τους 214.768 τον Ιούνιο.
Ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν την Τουρκία αυξήθηκε κατά 16% τον Ιανουάριο και 3,8% τον επόμενο μήνα, πριν υποχωρήσει κατά 68% τον Μάρτιο, όταν η κυβέρνηση ανέφερε την πρώτη περίπτωση κορωνοϊού. Οι αφίξεις υποχώρησαν κατά 99% ετησίως τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο και κατά 96% τον Ιούνιο.
Η Τουρκία προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες μετά την χαλάρωση των μέτρων και των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αρχές Ιουνίου. Διαπραγματεύεται με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες, να αποσυρθούν οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μια γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού.
Η Γερμανία, η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο τουριστών στην Τουρκία το 2019, απέσυρε την ταξιδιωτική προειδοποίηση για τα κορυφαία τουρκικά θέρετρα στις αρχές Αυγούστου, ενώ επισκέπτες από τη Ρωσία (τη χώρα με τους περισσότερους τουρίστες για το 2019), άρχισαν να επιστρέφουν στις 10 Αυγούστου.
Από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία, όπου κατοικούν εκατομμύρια Τούρκοι, παρείχε τους περισσότερους επισκέπτες τον Ιούλιο. Ο αριθμός των αφίξεων ανήλθε στις 199.235, μια μείωση 77% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Οι επισκέπτες από την Ουκρανία μειώθηκαν κατά 33% στους 152.717.
Τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στο ρεκόρ των 34,9 δισ. δολαρίων πέρυσι, όταν η Τουρκία προσέλκυσε 45,1 εκατ. επισκέπτες. Ο κλάδος αποτελεί ζωτική πηγή εσόδων για την οικονομία και βοηθά τη χώρα να χρηματοδοτήσει το διευρυνόμενο έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών της.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία, χώρες στις οποίες οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν μετά την άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
Από τους μεγαλύτερους τουρκικούς τουριστικούς προορισμούς, οι περισσότεροι τουρίστες τον Ιούλιο επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη, η οποία υποδέχθηκε το 32% των συνολικών τουριστών, ακολουθούμενη από την Αττάλεια με 22%.
Σχεδόν το 20% των επισκεπτών έφτασαν μέσω των χερσαίων συνόρων στην Αδριανούπολη και επιπλέον 6,2% στη Σμύρνη, η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στα δυτικά της χώρας η οποία βρίσκεται κοντά σε πολλά μεγάλα θέρετρα.