«Μας χρώσταγαν τον γάιδαρο, μας πήραν και το βόδι», λέει ο λαός. Κάτι τέτοιο κάνει ο Σύριζα, όταν επικρίνει την κυβέρνηση, που δεν έσπευσε να πάρει από το χέρι τον Ζ. Ζάεφ και να περιοδεύσει ανά την Ευρώπη, προκειμένου να πεισθούν, όσοι έχουν αντιρρήσεις, στην παροχή ημερομηνίας έναρξης των διαδικασιών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Ο Ζ. Ζάεφ, επικαλέστηκε με δηλώσεις του, την πρόνοια του άρθρου 1 παράγραφος 10/β της συμφωνίας των Πρεσπών, για να υποστηρίξει ότι παγώνουν οι διαδικασίες, που αφορούν την εσωτερική χρήση των αλλαγών, δηλ. του erga omnes, για τη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, μετά την άρνηση των Βρυξελλών να δώσουν ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Τι λέει απλά το άρθρο αυτό, ότι τα εσωτερικά έγγραφα της χώρας με τη νέα ονομασία της, θα αλλάξουν σταδιακά και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το άνοιγμα των αντίστοιχων κεφαλαίων, που αφορούν τη μακροχρόνια διαδικασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Άρα το λεγόμενο erga omnes δεν θα ισχύσει, αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Με αυτή την έννοια αφενός εγκλωβίζεται η όποια ελληνική κυβέρνηση, να μην εκφράζει αντιρρήσεις, όπως έχει υποστηρίξει η ΝΔ, έχοντας επί της κεφαλής της τη δαμόκλειο σπάθη της έκδοσης εγγράφων και υλικού με τη νέα ονομασία και αφετέρου οι βόρειοι γείτονές μας, επιβάλλουν δια της συμφωνίας στην Αθήνα, να σπρώχνει με το ζόρι την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.
Σε αυτά να προσθέσουμε και την ανακοίνωση του Σύριζα, που εγκαλεί την κυβέρνηση, γιατί μολονότι τάχθηκε υπέρ της παροχής ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για Σκόπια και Τίρανα, άφησε τις πρωτοβουλίες στην Ιταλία και δεν πήρε η ίδια τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Τι μας είπε ο Αλέξης Χαρίτσης για λογαριασμό του Σύριζα; Ότι η Ελλάδα «στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής επέλεξε να παραμείνει κομπάρσος. Αντίθετα-πρόσθεσε- η Ιταλία αναλαμβάνει πρωτοβουλία να επανεκκινήσει τη συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο Σύριζα δηλ. θα ήταν ευχαριστημένος αν η σημερινή κυβέρνηση, που είχε σταθεί απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι είναι επιζήμια για την Ελλάδα, δρούσε όπως ο Σύριζα, ως φίλος του Ζάεφ, όπως ο Τσίπρας.
Όπως είναι γνωστό δεν ενημέρωσαν την τότε αντιπολίτευση για την πορεία των μυστικών συνομιλιών και δεν έλαβαν υπόψη τους ότι για ένα μείζον εθνικό θέμα, όφειλαν να επιδιώξουν μια ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, γράφοντας παράλληλα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους μια πάγια τακτική που ακολούθησε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Το να εγκαλείται από την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση, γιατί δεν βάζει πλάτη στον Ζάεφ, την ώρα που κατά το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας τήρησε θετική στάση στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είναι ό,τι πιο τρελό μπορεί να ακούσει κανείς από ένα κόμμα, που δεν είναι πλέον του 4% αλλά του 32%.
Αντί να επικρίνει ο Σύριζα τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας για τη δήλωσή του, ότι δεν είναι δυνατή η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, τάσσεται στο πλευρό του και επικρίνει την Ελληνική κυβέρνηση που δεν έδρασε ως αβανταδόρος του Ζάεφ.
Οι άνθρωποι, που έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια το πρώτο επτάμηνο του 2015, έδωσαν όνομα και εθνότητα με τη συμφωνία και άνοιξαν τον δρόμο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τώρα ζητούν από την Ελλάδα να υποταχθεί στους εκβιασμούς του Ζάεφ. Έλεος…