«Στοπ» στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνιστά το (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την πορεία της Οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Το ΔΝΤ εστιάζει ευθέως στην αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Σεπτέμβριο και στο ενδεχόμενο αύξησης των μισθών, εν αναμονή της ειδικής έκθεσης και της ανάλυσης βιωσιμότητος του χρέους για την χώρα μας (αναμένονται στα τέλη του μηνός).
Την ίδια μέρα που το υπουργείο Οικονομικών «έβαζε πάγο» στην συλλογική σύμβαση διοίκησης και εργαζομένων στην ΕΑΒ, το ΔΝΤ παρουσίαζε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού την έκθεση που έθετε επίσης «στο στόχαστρο» τα θέματα των μισθών, αλλά και των απολύσεων στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την Έκθεση, στην Ελλάδα το σχετικό κόστος εργασίας ήταν πολύ υψηλότερο από ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά ακόμα και από κράτη-μέλη με πρόβλημα όπως της χώρας μας (Πορτογαλία). Έχοντας κατρακυλήσει κατά 40% από τα δυσθεώρητα ύψη που είχε φτάσει το 2009, το σχετικό κόστος εργασίας στη χώρα μας δεν είναι πλέον το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Η Ιταλία έχει ξεπεράσει ελαφρώς την Ελλάδα, αλλά το κόστος είναι ακόμα στο ίδιο ύψος με εκείνο της Ισπανίας.
Στο κεφάλαιο «συστάσεις» για την Ελλάδα, το ΔΝΤ τονίζει:
-Διατηρήστε και επεκτείνετε περαιτέρω της ελαστικότητα των αγορών
– Ενισχύστε την ανταγωνιστικότητα στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων
– Βελτιώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ειδικά για τους μισθούς, τονίζει ότι «η μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 θα αντιστραφεί (αρχίζοντας από τον Σεπτέμβριο του 2018), αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα». Συστήνει να μην ανατραπούν τα μέτρα στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επίσης, επισημαίνει τις εξελίξεις στο μέτρο των ομαδικών απολύσεων και στο κατώτατο όριο απαρτίας για κήρυξη απεργίας, και συστήνει την ευθυγράμμιση του πλαισίου ομαδικές απολύσεις και βιομηχανικές ενέργειες με τις «βέλτιστες πρακτικές» των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως, διαπιστώνει πρόοδο στις αλλαγές για τα φαρμακεία, τις ιδιωτικές κλινικές και για την κατάργηση γεωγραφικών και άλλων περιορισμών στο επάγγελμα του μηχανικού.
Το ΔΝΤ πιέζει και για συχνότερο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές καθώς εκτιμά ότι το μέτρο δεν ανταποκρίνεται στις συστάσεις του ΟΟΣΑ, λόγω των Συνταγματικών περιορισμών που συναντά στην εφαρμογή του.
Επίσης, το Ταμείο εκφράζει επίσης ανησυχία γιατί παραμένουν σε διψήφια ποσοστά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς επίσης όμως και σε Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία.