«Μελετώντας το οικονομικό τοπίο, η τεράστια κλίμακα και η σοβαρότητα του Παγκόσμιου lockdown είναι εντυπωσιακή. Η οικονομική κρίση που προκύπτει είναι διαφορετική από κάθε άλλη που έχει δει ποτέ ο κόσμος» σημειώνει με άρθρο της επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπινάθ στο blog του Ταμείου.
Κατά την περίοδο όπου η Ευρώπη βρισκόταν στις πρώτες μέρες των περιοριστικών μέτρων, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, προβλέποντας συρρίκνωση κατά 3% το 2020.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένες οικονομίες έχουν αρχίσει να ανοίγουν εκ νέου, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η ύφεση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη. «Για πρώτη φορά μετά τη Μεγάλη Ύφεση, τόσο οι προηγμένες όσο και οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς θα βρίσκονται σε ύφεση το 2020. Η επικείμενη ενημέρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Outlook τον Ιούνιο είναι πιθανό να εμφανίσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη χειρότερους από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως», σημειώνει η οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Μάλιστα, η αναλύτρια, στο δημοσίευμά της για την τρέχουσα κρίση, την οποία το Ταμείο αποκαλεί «η κρίση του Μεγάλου Κλειδώματος» σημειώνει ότι «θα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε έχει δει ο κόσμος στο παρελθόν».
Έρχεται γρηγορότερη ανάκαμψη;
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο κλάδος των υπηρεσιών έχει επηρεαστεί σοβαρότερα από τον μεταποιητικό τομέα -ο οποίος αντιπροσωπεύει μια αλλαγή από προηγούμενες κρίσεις, όπου η έλλειψη επενδύσεων έπληξε τη δραστηριότητα παραγωγής.
Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη από προηγούμενες κρίσης αποδίδοντάς το στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών, ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό δεν είναι και δεδομένο υποστηρίζοντας ότι η υγειονομική κρίση μπορεί να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες, με τους πολίτες να περιορίζουν τις δαπάνες τους.