Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την Τετάρτη 5 Απριλίου, στο Μέγαρο Μποδοσάκη της Eurobank, ημερίδα για τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Μ. Βρετανίας και Ε.Ε για το BREXIT, όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους.
Η ημερίδα, η οποία φιλοξενήθηκε από τη ΕUROBANK, διοργανώθηκε με τη υποστήριξη της INTEREL, εξειδικευμένης, πολυεθνικής εταιρείας public affairs και με τη συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Συλλόγου Αποφοίτων Ελλήνων Φοιτητών του London School of Economics.
Αποτελεί την πρώτη εκδήλωση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης για τη μελέτη, τη συζήτηση και την προώθηση προτάσεων γύρω από το Brexit που συντονίζει το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο.
Τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκαν οι «οικοδεσπότες» της εκδήλωσης, Ευγενία Χανδρή, Βρετανίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης.
Ο κ. Καραμούζης εξέφρασε την ελπίδα Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε φιλικό κλίμα, χωρίς αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις, συμφωνία που θα στηρίζεται στη συνεργασία και στις κοινές αξίες, θα διαφυλάσσει την ελεύθερη αγορά επί ίσοις όροις και τα συμφέροντα των πολιτών και θα συνεχίζει τους στενούς δεσμούς σε όλους τομείς.
Το πολιτικό σκέλος της συζήτησης άνοιξε η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κυρία Kate Smith η οποία δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει μια βαθειά και ιδιαίτερη εταιρική σχέση που θα καλύπτει και την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία προς το συμφέρον της Βρετανίας αλλά και όλων των ευρωπαίων εταίρων της. Η Βρετανία αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ ο κορυφαίος παγκοσμίως κλάδος της Ελληνικής ναυτιλίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αποδέκτες των χρηματοπιστωτικών και άλλων εξειδικευμένων υπηρεσίες του Σίτυ του Λονδίνου – συνεπώς, έχει νόημα για την Ελλάδα και τη Βρετανία να υπάρξει μια τολμηρή και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Επίσης, θέλουμε να υπάρξει βεβαιότητα σε ό,τι αφορά το καθεστώς των Ελλήνων που επενδύουν στο ΗΒ αλλά και για το καθεστώς των Ελλήνων που εργάζονται στην Βρετανία ώστε να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις περαιτέρω τους οικονομικούς μας δεσμούς. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε τη στήριξη της Ελλάδας και των Ελλήνων ώστε να υπάρξει σύντομα μια αμοιβαία συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών.».
Αμέσως μετά ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης και ακολούθησε τοποθέτηση από τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Β’ Αθηνών, Κωστή Χατζηδάκη.
Το πολιτικό σκέλος της συζήτησε έκλεισε ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Πρέσβης κ. Αλκιβιάδης – Λούης Αμπάτης, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.
Ακολούθως, οι George McGregor, Διευθύνων - Εταίρος Interel UK, και Kieran O'Keeffe, αναπληρωτής Διευθύνων - Εταίρος Interel EU, μετέφεραν αναλυτικά τις κρυφές πτυχές και το παρασκήνιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, από την οπτική τόσο του Λονδίνου όσο και των Βρυξελλών. Ανέπτυξαν δε, τα σχετικά σενάρια σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναφέρθηκε στις μακροοικονομικές επιπτώσεις και τις συνέπειες στην αγορά του Brexit, για την παγκόσμια οικονομία, το ευρώ και την περιοχή μας.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με διαλογική συζήτηση κατά τα πρότυπα του Νταβός, την οποία συντόνισε ο Έλληνας Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος και συμμετείχαν οι:
- Καθ. Σπύρος Φλογαΐτης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου
- Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ
- Καθ. Νίκος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Διευθυντής του ΙΟΒΕ
- Σωτήρης Λεοντάρης, Διευθυντής του Εμπορικού Τμήματος της Βρετανικής Πρεσβείας.
- Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων
- Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
- Γεωργία Σταματέλου, Εταίρος Φορολογικών Θεμάτων, KPMG
- Μαρία Τσακάλη, Διευθύντρια Σπουδών, Βρετανικό Συμβούλιο
- Νίκος Σοφιανός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αποφοίτων LSE
- George McGregor, Διευθύνων Εταίρος, Interel UK
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας με περισσότερα από 200.000 μέλη κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε για τις επιπτώσεις του Brexit: "Είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε, καθώς θεωρώ ότι οι συνέπειες του Brexit θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και βέβαια και την ελληνική. Ίσως όμως είναι και η απαρχή για την αλλαγή μίγματος στην πολιτική που ασκείται εντός της ΕΕ, η οποία έχει οδηγήσει σε εκδήλωση ακραίων φωνών και σε τάσεις απόσχισης ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες" .
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η PWC, η ΚΠΜΓ, η Watson, Farley & Williamsn, η δικηγορική εταιρεία Οικονομόπουλος και Συνεργάτες και χορηγός επικοινωνίας η Huffington Post Greece
Μετά το πέρας της ημερίδας , ο Έλληνας Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι απλά ένα μέλος της Ε.Ε. που αποφάσισε να αποχωρήσει από μία οικονομική ένωση. Είναι ιστορικός θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ασφάλειας και ειρήνης. Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της αποχώρησης θα διεξαχθούν μεν από πολιτικούς και γραφειοκράτες, αφορούν όμως εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, φοιτητές, εργαζομένους και επιχειρήσεις. Το κατα πόσο θα αναδειχθούν οι ευκαιρίες και θα αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι δεν πρέπει να εξαρτηθεί μόνο από την πολιτική ωριμότητα και την ιστορική μνήμη της Ευρωπαίκής Επιτροπής, της Βρετανικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανάγκες, η καθημερινότητα, η ευημερία και το μέλλον όλων των λαών της Ευρώπης. Με ορίζοντα όχι κατά τόπους εθνικές εκλογές, αλλά τουλάχιστον το 2050, ως κοινό μέλλον όλων.».