Χωρίς να μπορώ να εγγυηθώ την απόλυτη αυθεντικότητα των λόγων, αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1831 λίγο πριν τον δολοφονήσουν, κάλεσε το συμβουλευτικό σώμα των 25 προεστών και ανάμεσα στ’ άλλα τους είπε: Έθνος είσαστε και θα μείνετε, κράτος δεν θα γίνετε ποτέ.
Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η Ελλάδα ζει το τέλος των μνημονίων.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Στην πράξη σημαίνει ότι θα βγει από την σφιχτή εποπτεία των δανειστών και θα αφεθεί ελεύθερη να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Το άμεσο ερώτημα που προκύπτει είναι, με ποιο επιτόκιο θα μας δανείσουν οι περίφημες αγορές, μια και θα λάβουν σίγουρα υπόψη τους τον πρότερον κακό μας βίον.
Μέχρι σήμερα και για όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, το επιτόκιο μέσω EMS ήταν συμβολικό και δεν ξεπερνούσε το 2%. Οι αγορές, που διαμορφώνουν τα επιτόκια από πληροφορίες των οίκων αξιολόγησης, μετρούν, όπως είναι φυσικό, την πιστοληπτική ικανότητα και την αξιοπιστία του δανειζόμενου.
Με δεδομένο το παρελθόν και τον βαθμό του ρίσκου, διαμορφώνονται τα επιτόκια, που σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι ανάλογα με αυτά του ESM. Τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος του δανεισμού και κατά προέκταση το συνολικό ύψος του δανείου μιας χώρας.
Για να καλυφθούν τα ελλείμματα αυτά, το κράτος αυξάνει με την σειρά του τους φόρους που επηρεάζουν αρνητικά την ζωή όλων μας. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι το τέλος της εποπτείας ανοίγει τις προοπτικές για παροχές και επανεκτίμηση των δύο μεγάλων θεμάτων, όπως αυτό της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020.
Οι δανειστές με τον φόβο ότι θα κατρακυλήσει η Ελλάδα και πάλι στο βούρκο των μεγάλων ελλειμμάτων, που το 2009 ξεπέρασαν το 14%, μιλούν για αυξημένη εποπτεία στη μετά μνημονιακή εποχή, που δεν θα είναι ανάλογη με αυτήν των χώρων που ξεπέρασαν την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Ένα θέμα που ζητούν επιμόνως να προχωρήσει, είναι αυτό της αναδιοργάνωσης του κρατικού μηχανισμού εκ βάθρων, μια και εκεί εντοπίζουν την ρίζα του κακού. Η κακή δημόσια διοίκηση εκκολάπτει διαφθορά και διαπλοκή, εμποδίζει την ανάπτυξη και αποθαρρύνει ντόπιους και ξένους επενδυτές, που δημιουργούν νέες δουλειές, άρα και σταθερές θέσεις εργασίας, μοναδικός τρόπος μείωσης της ανεργίας.
Στη χώρα μας, όπως είναι γνωστό από τους σοσιαλιστές και την δεξιά, μέχρι και την αριστερά δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για βαθιές και ριζικές αλλαγές, στον δημόσιο τομέα. Από εκεί αντλούν την σταθερή εκλογική τους πελατεία και ο χώρος αυτός προσφέρεται για κάθε λογής και πάσης φύσεως συναλλαγές.
Γι’ αυτό και προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους «κουτόφραγκους» δανειστές μας, επιστρατεύοντας κάθε λογής τερτίπια. Από την αξιολόγηση προσωπικού και δομών, που δεν έγινε ποτέ, μέχρι ευέλικτα οργανογράμματα λειτουργίας του δημοσίου, που θα εξυπηρετούν προτίστως του πολίτες και το επιχειρείν και όχι τους βολεμένους με την σημερινή χαώδη κατάσταση, υπαλλήλους του δημοσίου.
Θα πει κανείς πως μπορεί το κράτος να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ως τώρα έτσι έχουμε μάθει και μέσω αυτής της διαδικασίας βολεύονται άλλοτε οι μεν και άλλοτε οι δε. Αυτά τα βολέματα μας βούλιαξαν και το σοβαρότερο, πέρα από το δημογραφικό πρόβλημα, που είναι μια πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της Πατρίδας μας, έδιωξαν την τελευταία δεκαετία 800.000 νέους, από την χώρα μας.
Η αποκομματικοποίηση του κράτους έχει να κάνει με το προβληματικό θεσμικό μας πλαίσιο. Αν οι υπουργοί δεν ήταν βουλευτές και δεν είχαν δικαίωμα να κατέβουν σε δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τότε πολύ απλά θα έσπαζε ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τους πολιτικούς με τα ρουσφέτια.
Αν ο μεγαλύτερος όγκος των βουλευτών, έβγαινε σε μονοεδρικές περιφέρειες, τότε τα κόμματα δεν θα μας κατέβαζαν να ψηφίσουμε τα παιδία του κομματικού σωλήνα, στις αχανείς περιφέρειες, όπως αυτή της Β’ Αθηνών.
Έτσι ο πολίτης δεν θα ψήφιζε αγέλη, αλλά πρόσωπα. Αντί αυτών, μαθαίνουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση, σχεδιάζει να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης στις προσεχείς Ευρωεκλογές του 2019, για να αποφασίζουν πριν από μας για μας, τα πρόσωπα που θα στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Θεωρούν προφανώς τον Ελληνικό λαό ανώριμο να παίρνει τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις. Μην ξεχνάμε ότι βασικά κυβερνητικά στελέχη έχουν μελετήσει επαρκώς, τις πρακτικές Μαδούρο.
Πάντως για την ώρα ασκούνται στο προσφιλές τους σπορ, τις αθρόες προσλήψεις «ημετέρων» μέσω των πολυάριθμων ΝΠΙΔ, που στήνουν στον ευρύτερο το δημόσιο τομέα, μια και δεν μπορούν, λόγω εποπτείας των δανειστών, να αυξήσουν από τον παράθυρο, την οροφή του στενού δημόσιου τομέα.
Παντού κομματικά στελέχη κι ας τους Ευρωπαίους να λένε αποκομματικοποιήστε το κράτος. Μια εξαίρεση, αυτή κορυφαίου επιστήμονα της NASA Σ. Κριμιζή στην Προεδρία του ΕΛΔΟ, δεν άντεξε ούτε τριάντα ημέρες. Ένα κομματικό παιδαρέλι, που τον έχρισαν Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής, θα ήταν ό γκαουλάιτερ του Ν. Παππά, στο νεοσύστατο Οργανισμό του Διαστήματος.
Έτσι επιδιώκουν πέρα από την κυβέρνηση να κατακτήσουν και την εξουσία. Την απόλυτη, θα έλεγε κανείς, αυτή που ισοπεδώνει πέρα από την Δημόσια Διοίκηση και το Κοινοβούλιο και την Δικαιοσύνη.
Εδώ ταιριάζει κάτι που είπε ο μεγάλος ιστορικό Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που με το μνημειώδες ιστορικό έργο του για την καταγωγή των Ελλήνων, απάντησε αποστομωτικά στον Φαλμεράγιερ, λίγο πριν τελευτήσει τον βίο του, λέγοντας το Ελληνικό κράτος σκότωσε το Ελληνικό Έθνος… Μήπως αυτά τα προφητικά λόγια επαληθεύονται στις μέρες μας;