Για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες η Ελλάδα δεν πρόκειται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας ενός ακόμα Eurogroup, καθώς η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης των 18 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, αναφέρει το protothema.
Ο εποπτικός ρόλος του ESM, το «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η τραπεζική ένωση
Στο επίκεντρο, του τελευταίου Eurogroup στο οποίο θα συμμετάσχει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα βρεθεί το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τον οποίο τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτείνουν επισήμως να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Σε αυτήν την πρόταση με την οποία συμφωνεί, καταρχήν, και το Βερολίνο, υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν ως προς τον ρόλο του οργανισμού.
Τα ανοικτά ζητήματα αφορούν κυρίως στον εποπτικό ρόλο που θα έχει ο ESM, καθώς προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απασχολεί ήδη μεγάλο αριθμό τεχνοκρατών οι οποίοι ελέγχουν τα στοιχεία των κρατών – μελών, όσο και στην μελλοντική λειτουργία του αναφορικά με τα κεφάλαια που θα διαχειρίζεται.
Χθες η Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Δρέσδη, τόνισε ότι στηρίζει τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» χρεών.
Αναφερόμενο στις προτάσεις, με τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει αύριο στο Eurogroup, το περιοδικό Der Spiegel, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου που προβλέπει τη σύσταση, από κοινού με το Παρίσι, ενός πανίσχυρου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Στα σχέδια του Β. Σόιμπλε περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκρίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στο χρέος της. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν.
H Αθήνα θα πρέπει να επιταχύνει αν θέλει κλείσιμο της αξιολόγησης το 2017
Η τρίτη αξιολόγηση είναι λιγότερο δύσκολη από τη δεύτερη, ωστόσο και αυτή περιλαμβάνει μεγάλο όγκο προαπαιτούμενων
Η τρίτη αξιολόγηση είναι λιγότερο δύσκολη από τη δεύτερη, ωστόσο και αυτή περιλαμβάνει μεγάλο όγκο προαπαιτούμενων
Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο η συζήτηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, η οποία θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες με προοπτική να υπάρξουν οι πρώτες οριστικές αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Από την πλευρά της, η Κομισιόν θα υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις για τις αλλαγές στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα έχουν μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.
Σε σχέση με την Ελλάδα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν μετά τη φθινοπωρινή υπουργική σύνοδο του ΔΝΤ, που θα γίνει 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα υπάρξουν και οι τελευταίες συνεννοήσεις των Ευρωπαίων με το Ταμείο. Η τρίτη αξιολόγηση είναι λιγότερο δύσκολη από τη δεύτερη ωστόσο και αυτή περιλαμβάνει μεγάλο όγκο προαπαιτούμενων, που σημαίνει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιταχύνει τις εργασίες, εάν θέλει να κλείσει η διαδικασία πριν το τέλος του χρόνου.