Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο της ολίσθημα: να παρέμβει κατά τρόπο επιεικώς ηλίθιο στον αναπτυσσόμενο τομέα των Airbnb.
Το νέο ήταν αναμενόμενο. Οι παρεμβατικές τάσεις του ελληνικού κράτους και των ελληνικών πολιτικών κομμάτων δεν εξαφανίζονται από τη μία ημέρα στην άλλη – ακόμη κι αν το ήθελαν.
Του Αντώνη Κεφαλά
Η κρατική παρέμβαση φαίνεται να αφορά – σύμφωνα με το στοιχεία που δημοσιεύτηκαν – περίπου 50.000 οικήματα (διαμερίσματα κατά κύριο λόγο και μάλιστα μικρά) σε σύνολο μερικών εκατομμυρίων που έχει η χώρα—για την ακρίβεια 6,3 εκατ.
Θα πρέπει να αναρωτηθεί ο αναγνώστης ποια είναι τα συμφέροντα που έσπευσαν να μεθοδεύσουν αυτήν την παρέμβαση και μάλιστα τόσο γρήγορα και σε τόσο υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.
Οι λεπτομέρειες είναι ανατριχιαστικές: δύο μόνο οικήματα/διαμερίσματα ανά φορολογικό μητρώο, λειτουργία μόνο για 3 μήνες τον χρόνο και όριο στο εισόδημα που μπορεί να αποκτηθεί.
Είναι αυτή η στήριξη της επιχειρηματικότητας που επαγγέλλεται και θέλει η νέα κυβέρνηση;
Αντί δηλαδή να διαγνωστεί το πρόβλημα – αν υπάρχει -- να μελετηθούν οι επιπτώσεις του, να διερευνηθεί η ευρωπαϊκή πρακτική ως προς το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον θεσμό του Airbnb και μετά να ληφθούν –αν χρειάζεται – αποφάσεις, η ικανότατη (!) και με ευρείες γνώσεις (!) ελληνική δημόσια διοίκηση παρασύρει (κάτι το πολύ εύκολο) τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση σε μία ακόμη εξόχως παρεμβατική και γραφειοκρατική πρακτική που θέλει να βάλει εμπόδια σε μία νεοφυή επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Κι αυτό για 50.000 οικήματα σε σύνολο 6,3 εκατ.
Τόσο πολύ φοβάται και υποφέρει ο τουριστικός τομέας; Ή είναι άλλα τα συμφέροντα;
Ας προσέξει η κυβέρνηση γιατί κινδυνεύει να πνίξει μία ακόμη σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα.