Την επίσπευση των διαδικασιών μείωσης των κόκκινων δανείων ζήτησε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί μετά τις επαφές που είχε τόσο με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών.
Με εκκρεμή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, το ζήτημα των κόκκινων δανείων βάζει "φωτιά" στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το ependisinews.
Οι στόχοι μείωσης των NPLs για τους οποίους δεσμεύτηκαν στον SSM τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκονται εκτός τροχιάς, αφού στο πρώτο δίμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν νέα κόκκινα δάνεια 1,5 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο.
Στις συναντήσεις η κ. Νουί μίλησε για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά Στα «κόκκινα» δάνεια καθώς και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τις τράπεζες για τη διαχείριση του ζητήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη αγγίζουν το ποσό του 1 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 107 δισ. ευρώ προέρχονται από την Ελλάδα.
Το μεγάλο «αγκάθι» για τις τράπεζες είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεδομένου ότι πρόκειται για «κόκκινους» δανειολήπτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν, δεν το πράττουν εκ πεποιθήσεως. Το ζήτημα αυτό η κ. Νουί το είχε θίξει και στην προηγούμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2016, όταν και είχε επισημάνει στους τραπεζίτες ότι πολλές άλλες χώρες έδρασαν κατάλληλα και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο «αγκάθι» οι τράπεζες προχωρούν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Οι τραπεζίτες υπολογίζουν σε 60.000 τους στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι αποτελούν το 20% των δανειοληπτών και έχουν δάνεια σε καθυστέρηση συνήθως άνω των 300.000 ευρώ, ενώ στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν σημαντική οικονομική επιφάνεια, εντός και εκτός Ελλάδος, και, βάσει του Ε9, εμφανίζονται κάτοχοι περισσότερων του ενός ακινήτων.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι των εποπτικών αρχών (ΤτΕ και SSM) να τα μειώσουν κάτω από τα 70 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.