«Ανοίγει» ο δρόμος για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης αλλά και τη στήριξη των ασθενέστερων λόγω της υπέρβασης που κατέγραψε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται σε 4,79 δισ. ευρώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έναντι στόχου 1,467 δισ. ευρώ με την υπέρβαση να αγγίζει τα 3,012 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα να είναι αυξημένα κατά 1,6 δισ. ευρώ και τις δαπάνες μειωμένες κατά 1,7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Η εν λόγω υπέρβαση έναντι του στόχου οφείλεται εν πολλοίς στην θετική πορεία των δημοσίων εσόδων.
Στο εννεάμηνο τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση 616 εκατ. ευρώ, οι επιστροφές φόρου είναι αυξημένες κατά 344 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες τόκων είναι μειωμένες κατά 316 εκατ. ευρώ ενώ τεράστια συγκράτηση εμφανίζεται στις πιστώσεις υπό κατανομή όπου το μέγεθος αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία Σεπτεμβρίου ξεχωρίζει επίσης η δραματική υστέρηση των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τα οποία μεταβάλουν δραστικά την επιμέρους εικόνα του συγκεκριμένου μήνα.
Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι τον Σεπτέμβρη το σύνολο των καθαρών εσόδων ήταν 5,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 823 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση 193 εκατ. ευρώ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν μόλις 44 εκατ. ευρώ με μείωση 840 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
Οι ενισχύσεις στους φορολογούμενους
Πέραν των εισοδηματικών ενισχύσεων στις ασθενέστερες ομάδες, η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη βεντάλια επιλογών για τη φετινή διανομή μερίσματος.
Ψηλά στις επιλογές της κυβέρνησης βρίσκονται μέτρα στήριξης της κοινωνικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η στήριξη της Υγείας με έξτρα πόρους για τα νοσοκομεία ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η προκαταβολική πληρωμή του τον Δεκέμβριο, με ένα κονδύλι συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ (από 57,5 εκατ. ευρώ πέρυσι).
Τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους αποτελούν ένα επιπλέον ανοιχτό κεφάλαιο.
Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις για την τύχη των διεκδικήσεων του δεκαμήνου από τον Ιούνιο του 2015 (απόφαση ΣτΕ για αντισυνταγματικές μνημονιακές περικοπές) έως τον Μάιο του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου), είναι βέβαιο ότι προκύπτουν αναδρομικά από τον χρόνο έκδοσης των νέων αποφάσεων του ΣτΕ (4 Οκτωβρίου 2019) έως την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Να σημειώσουμε ότι στον νέο Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως:
- Μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας,
- Ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα,
- Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις,
- Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας,
- Ψήφιση του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα» για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ισχυρή, βιώσιμη, ανάπτυξη.