Το 2016 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο και παρά τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει, είναι απαραίτητο όλοι να συμβάλλουν στην διασφάλιση των συνθηκών και των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν όχι μόνο τη διάθεση, αλλά και την διατήρηση ενός ανταγωνιστικού προϊόντος, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο πρώτο συνέδριο Ελληνικού Τουρισμού, που διοργάνωσε η Τράπεζα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών από όλους τους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς εκπροσώπους φορέων, ακαδημαϊκών κ.α. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό.
Στην παρέμβαση του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσος, παρουσίασε τη μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank για τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του ελληνικού τουριστικού κλάδου.
Όπως τονίστηκε, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 18,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, ενώ σύμφωνα με το ΣΕΤΕ εκτιμάται στο 20 - 25% του ΑΕΠ. Παράλληλα, σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην απασχόληση ανήλθε σε 23,1% το 2015 και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 28% το 2026.
Την ίδια στιγμή υπογραμμίστηκε ότι το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν που βασίζεται στο τρίπτυχο «ήλιος, άμμος και θάλασσα» είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί και να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση νέων επισκεπτών προς την Ελλάδα, σημειώθηκε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύσει σε ταξιδιώτες, από ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές πχ. Ινδία και Κίνα, καθώς και γενικότερα, ταξιδιωτών με υψηλό εισόδημα και ροπή προς κατανάλωση.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «με τους επιχειρηματίες του ελληνικού τουρισμού δεν είμαστε απλώς συνεργάτες. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι». Είπε επίσης ότι «στο τραπεζικό σύστημα, αφήνουμε πίσω τη διαχείριση συνεχών κρίσεων και μπορούμε πλέον να στραφούμε στο κύριο αντικείμενό μας, στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Νίκος Καραμούζης, αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει επιλέξει η Eurobank, αυτόν του «διαχρονικού, στρατηγικού, οικονομικού εταίρου του ελληνικού τουρισμού που στήριξε με συνέπεια και κατανόηση τις τουριστικές επιχειρήσεις παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια». Εκτίμησε επίσης ότι η επιτυχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου επεσήμανε: «Με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, ευελπιστούμε ότι θα κλείσει και ο κύκλος της υπέρμετρης φορολόγησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την τουριστική περίοδο και να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με θέσεις απασχόλησης και την οικονομία με έσοδα. Είναι απολύτως αναγκαίο, η κυβέρνηση να επαναφέρει τα επίπεδα της φορολογίας σε φυσιολογικά και ανταγωνιστικά επίπεδα και να προχωρήσει σε δέσμη αντισταθμιστικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν την πάταξη της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής, την ταχεία διόρθωση και εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, την άρση κάθε μορφής γραφειοκρατικών εμποδίων για επενδύσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας, την πλήρη επίλυση των προβλημάτων χορήγησης βίζας και την διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας, ώστε να επανεκκινήσει η ομαλή χρηματοδότηση, από το τραπεζικό σύστημα».
Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, ανέδειξε το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα του συνόλου του ελληνικού τουρισμού έχει πληγεί και πως η συνεχιζόμενη τακτική της «υπερφορολόγησης», επιβαρύνει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως είπε.