Σημαντικό για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup το να παραμείνει το ΔΝΤ αναμεμειγμένο στο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να πάρει ευθεία θέση για την ένταση μεταξύ των δανειστών από την διαμάχη Λαγκάρντ-Σόιμπλε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Σε ερώτηση αν έχει βρεθεί μεταξύ των εταίρων κοινό έδαφος για τους όρους διευθέτησης του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε "όπως ξέρετε, στο Eurogroup του Μαΐου βάλαμε ένα "πακέτο" (αποφάσεων) στο τραπέζι. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το χρέος.
Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε βήματα, αν είναι απαραίτητο. Το ΔΝΤ θα επανέλθει στο τέλος του χρόνου, ζητώντας μας (σημ: την Ευρωζώνη) να γίνουμε πιο ακριβείς. Θα δούμε πως θα πάει. Είναι σημαντικό και για εμάς και για την Ελλάδα, το ΔΝΤ να παραμείνει αναμεμειγμένο".
Αποφεύγοντας να πάρει ευθεία θέση για την ένταση μεταξύ των δανειστών απο την διαμάχη Λαγκάρντ-Σόιμπλε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ο Πρόεδρος του Eurogroup λέει "όχι δεν το νομίζω. Υπάρχει ένα θέμα "χρόνου".
Εκείνοι θέλουν να έχουν νούμερα για την ανακούφιση του χρέους ήδη από τώρα, κάτι που το καταλαβαίνω, διότι πρέπει να κάνουν υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του χρέους. Το Eurogroup είναι της γνώμης ότι είναι πολύ νωρίς, μπορούμε να είμαστε πιο πλήρεις προς το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Αυτό αφορούν οι μεταξύ μας συνομιλίες. Σήμερα είναι πολύ νωρίς".
Κληθείς να απαντήσει αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επεξεργάζεται κάποια σενάρια για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι "όλοι προετοιμαζόμαστε", ενώ ερωτηθείς αν αισθάνεται αισιόδοξος ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε "είμαι αισιόδοξος, πάντοτε είμαι. Είναι απαραίτητο για την Ελλάδα, πρωτίστως για την Ελλάδα και συνολικά για την Ευρώπη".
1 Σχόλιο
Νταβός 2016 - Σόιμπλε : «Η Ευρώπη σημείωσε πρόοδο σε εποχές κρίσεων, έτσι δεν ανησυχούμε όπως άλλοι. Χωρίς κούρεμα το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο. Είναι σωστή η παραδοχή του ΔΝΤ στο ζήτημα αυτό, όμως δεν μπορεί να γίνει "κούρεμα", γιατί θα παραβίαζε το σύστημα της ΕΕ. To ΔΝΤ με προειδοποίησε να μην είμαι τόσο γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Δεν ήθελα το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά η Μέρκελ με παρέκαμψε. Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ (=Τσακαλώτος) μου είπε ότι το κούρεμα χρέους δεν λύνει τα προβλήματα».
Τσίκας Θοδωρής : «Το χρέος - οι συμφωνίες και τα πρέπει»