Ο γερμανικός Τυπος σχολιάζει τις νέες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων.
Αφορμή είναι μεταξύ άλλων η σημερινή δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Αθήνα.
«Ό,τι είναι δίκαιο από την Ιστορία θέλει τον τρόπο του, τον χρόνο του και την ώρα του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Κοτζιάς. «Παραμένουν πιθανές οι ελληνικές διεκδικήσεις επανορθώσεων», γράφει το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του, επικαλούμενο τη δήλωση Κοτζιά.
«Πριν από τρία χρόνια επρόκειτο για 289 δις, τα οποία ζητούσε η Ελλάδα από τη Γερμανία για ζημιές και εγκλήματα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα η διεκδίκηση αυτή επανέρχεται –ωστόσο χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματικά ποσά», παρατηρεί το Stern.
Το περιοδικό επισημαίνει ότι και στην Πολωνία καταβάλλονται προσπάθειες για καταβολή επανορθώσεων από τη Γερμανία, ενώ υπενθυμίζει ότι η Γερμανία θεωρεί το ζήτημα λήξαν μετά την υπογραφή της Συνθήκης 2+4 για τη γερμανική επανένωση.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, παρατηρεί η Handelsblatt σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα στη διαδικτυακή της έκδοση.
«Ο Τσίπρας επαναφέρει τις γερμανικές επανορθώσεις στην ημερήσια διάταξη», γράφει στον τίτλο του σχετικού άρθρου, εκτιμώντας ότι η χρονική στιγμή που επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση «ενδέχεται να μην είναι σύμπτωση», δεδομένου ότι «σήμερα είναι στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας», σημειώνει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ.
«Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα
Ο γερμανός ανταποκριτής σχολιάζει ότι το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής έδειξε να αποκλιμακώνει τις όποιες εντάσεις υπήρξαν στις ελληνογερμανικές σχέσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων λιτότητας. «Το Βερολίνο θεωρείτο από πολλούς Έλληνες κινητήρια δύναμη πίσω από την επιβαλλόμενη λιτότητα εξαιτίας της οποίας υπέφεραν επί σειρά ετών», επισημαίνει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θέλει με την επίσκεψή του στην Αθήνα να βοηθήσει για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας.
Όμως σκοτεινές σκιές του παρελθόντος ερεθίζουν τώρα τα πνεύματα. Η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων στην ημερήσια διάταξη. Πρόκειται για τεράστια ποσά: Ελληνικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για περίπου 300 δις ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τις αξιώσεις αδικαιολόγητες», γράφει η HB.
Η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο πρόεδρος της ελληνικής βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος προανήγγειλε ότι το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων θα τεθεί προς συζήτηση εντός του χρόνου -πιθανότατα τον Νοέμβριο- στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για τον τρόπο διεκδίκησης.
Η HB υπενθυμίζει ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, «προκαλεί εδώ και δεκαετίες επανειλημμένα εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Λίγοι λαοί υπέφεραν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπό τη γερμανική κατοχή όσο οι Έλληνες», σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο γερμανός ανταποκριτής επιχειρεί ακόμη να συσχετίσει την επαναφορά του θέματος των επανορθώσεων με τις εκλογές που πλησιάζουν στην Ελλάδα. «Μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας ο Τσίπρας εμφανίζεται με περισσότερη αυτοπεποίθηση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και ξαναβάζει ψηλά στην πολιτική του ατζέντα τις αξιώσεις για επανορθώσεις. Αυτό ενδέχεται να σχετίζεται και με τον επικείμενο προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα. […] Ο Τσίπρας μπορεί με αυτό το θέμα να κερδίσει πόντους τόσο σε αριστερούς όσο και σε εθνικιστές ψηφοφόρους», εκτιμά η HB.