«Το Χρηματιστήριο έφτασε στις 23.000 μονάδες, είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό, ελπίζω σύντομα και η Ελλάδανα επιτύχει το ίδιο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην αρχή της συνέντευξης που έδωσε το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) με τον Αλέξη Τσίπρα στον Rose Garden του Λευκού Οίκου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επιβεβαιώθηκε ότι... ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν επιμένει στην άποψη που είχε εκφράσει πριν την αναρρίχηση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ όταν είχε δηλώσει «να μην μας βρει κι αυτό το κακό» για την προοπτική εκλογής του κ. Τραμπ στη θέση του Αμερικανού προέδρου, αναφέρει το protothema.
«Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου» σχολίασε καυστικά ο πρόεδρος Τραμπ παρεμβαίνοντας προτού απαντήσει ο κ. Τσίπρας.
«Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση, δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή να απειλούμαι, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές» ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα όσα έλεγε για τον Ντόναλντ Τραμπ πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δηλώσεις για την οικονομία
«Υποδεχτήκαμε στον Λευκό Οίκο τον κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, που πέτυχε κάτι πολύ ιδιαίτερο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα και η Αμερική έχουν μια κοινή δέσμευση έναντι της κυριαρχίας και της ελευθερίας. Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, είναι ένας τόπος με τρομερές δυνατότητες» τόνισε ο κ. Τραμπ.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας. Και να τους συγχαρώ γιατί όπως πληροφορούμαι δαπανούν το 2% του προϋπολογισμού για τις αμυντικές τους δαπάνες» είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο - Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δείξουν τις δυνατότητές τους» συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ.
Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές συνομιλίες. «Έχουμε κοινές αξίες. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και αρχίζει να προσελκύει επενδυτές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός και σταθερός πυλώνας ασφαλείας σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Διατηρούμε τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθούμε σχήματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας».
«Προσβλέπουμε στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα» ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κυπριακό πρόβλημα. Και συνέχισε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις: «Η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα θα προστατεύει πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
«Είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής της προοπτικής» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αποφασίσαμε τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας» ήταν η επόμενη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού.