Με ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα με χαρακτηριστικά «μεγάλου αδελφού» φιλοδοξεί το υπουργείο Οικονομικών να αποκαλύψει εστίες φοροδιαφυγής.
Το ειδικό λογισμικό που θα παρουσιαστεί σήμερα θα ελέγχει και θα συγκρίνει τις προσαυξήσεις στις καταθέσεις με τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα.
Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο θα μπουν 1,2 εκατ. ΑΦΜ που βρίσκονται σε 65 cd που έχει το υπουργείο Οικονομικών με τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την Καθημερινή, να μπορούν να βγαίνουν μέσα ακόμα και σε δύο ημέρες.
Αυτό που μπορεί να κάνει το νέο σύστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι να ξεκαθαρίζει τις πρωτογενείς εγγραφές από τις επανακαταθέσεις.
Οι ελεκγτές μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας θα αντλούν:
1. Τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο δημιουργήθηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα
2. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου για την περίοδο που ελέγχεται ώστε όλα αυτά να μπαίνουν σε μια αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων.
Αν και η πιλοτική λειτουργία ήταν απολύτως επιτυχημένη, ωστόσο, ελεγκτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητά του, καθώς υποστηρίζουν ότι πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσουν διάφορες παράλληλες εφαρμογές του συστήματος taxis.
Ωστόσο, στο εξελιγμένο αυτό σύστημα, από το οποίο θα περάσουν και όλοι οι προγενέστεροι έλεγχοι που έγιναν από την εφορία, δεν μπορούν να επαναδιασταυρωθούν οι υποθέσεις που ήλεγξε με εισαγγελική εντολή η οικονομική αστυνομία.
Δηλαδή, οι έλεγχοι στις κινήσεις λογαριασμών των ελεγχόμενων που έγιναν από την οικονομική αστυνομία, με το απαρχαιωμένο σύστημα, δεν μπορεί να κουμπώσουν στο νέο σύστημα της εφορίας.
Οι υποθέσεις δηλαδή που έχουν παραδοθεί από την οικονομική αστυνομία στην εφορία, περιλαμβάνουν επανακαταθέσεις αυξάνοντας τα ποσά που καλούνται να δικαιολογήσουν οι ελεγχόμενοι σε αστρονομικά επίπεδα. Αντίθετα, το νέο σύστημα λειτουργεί όπως υποστηρίζει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπέρ του φορολογούμενου στις περιπτώσεις αμφιβολιών, εξαιρώντας χωρίς την παρέμβαση του χειριστή καταθέσεις οι οποίες δεν είναι σαφές εάν είναι πρωτογενείς.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα «σκαριά» είναι η δημιουργία ενός ακόμα (του τέταρτου) ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα λειτουργεί υπό τη σκέπη και τις εντολές των οικονομικών εισαγγελέων.
Μάλιστα, το νέο ελεγκτικό σώμα θα αριθμεί 200 ελεγκτές, οι οποίοι θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τις εισαγγελικές παραγγελίες που μέχρι σήμερα διαβιβάζονταν στις εφορίες και στην οικονομική αστυνομία. Οπως αναφέρουν στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η δημιουργία της νέας μονάδας συζητήθηκε στις συναντήσεις με τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι έδωσαν και το «πράσινο φως».
Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι εάν η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα βεβαίωσης φόρων και προστίμων ή εάν τα στοιχεία που προκύπτουν από τους διενεργούμενους ελέγχους θα αποστέλλονται στις εφορίες για βεβαίωση.