Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είπε ότι δέχεται αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Βρετανία που εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στη Γερμανία μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Η Φρανκφούρτη, το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γερμανίας και έδρα της Deutsche Bank και της Commerzbank, προσπαθεί να δελεάσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τη Βρετανία και ανταγωνίζεται με το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για να προσελκύσει επιχειρήσεις από το Λονδίνο, το βασικό χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης.
«Η Φρανκφούρτη είναι έρωτας με τη δεύτερη ματιά. Αλλά ένας τέτοιος έρωτας διαρκεί περισσότερο», δήλωσε σήμερα σε συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομικών Τόμας Στέφεν.
«Πρέπει να πω ότι εμείς, στο υπουργείο Οικονομικών, καταγράφουμε έναν αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων. Και είμαστε πολύ, πολύ ανοιχτοί σε τέτοιες συζητήσεις», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι αναμένει πως αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του 2017.
Η Φρανκφούρτη θέλει να εξασφαλίσει την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), που εποπτεύει το ρυθμιστικό πλαίσιο της λειτουργίας των τραπεζών σε όλη την ΕΕ, και έχει ήδη πει ότι θα μετακινηθεί από το Λονδίνο μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Ο Στέφεν είπε ότι η EBA θα είναι σε καλά χέρια στη Φρανκφούρτη, δεδομένου ότι στην πόλη ήδη εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και η εποπτική αρχή ασφαλίσεων EIOPA.
Όπως έχουν ήδη πει πηγές στο Reuters, η Goldman Sachs εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς κάποιων περιουσιακών της στοιχείων και δραστηριοτήτων της από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη καθώς θέλει να διασφαλίσει την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο Στέφεν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στη γερμανική τραπεζική αρχή Bafin, είπε ότι η Bafin εργάζεται για να βελτιώσει τις υπηρεσίες της για τους Βρετανούς πελάτες. Δήλωσε επίσης ότι αναμένει πως οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τους όρους του Brexit θα είναι δίκαιες, σκληρές και χρονοβόρες.
Πρόσθεσε ότι το να δοθούν γενναιόδωροι όροι ή ακόμα και μια γενναιόδωρη περίοδος μετάβασης για την προσαρμογή στους νέους όρους δεν αποτελεί επιλογή καθώς η ΕΕ θα θέλει να αποφύγει ένα ντόμινο επιπτώσεων, όπου άλλα κράτη της ΕΕ θα θέλουν να αποχωρήσουν ή να επιλέξουν κανόνες που να είναι επωφελείς για αυτά.
«Δεν μπορεί να υπάρχει ΕΕ α λα καρτ», δήλωσε ο Στέφεν, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει να διατηρήσει τις αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit στο ελάχιστο. «Αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα».