Ούτε το τριήμερο της αργίας του Αγ. Πνεύματος ήταν ικανό να ρίξει τους προεκλογικούς ρυθμούς στα κομματικά επιτελεία, καθώς συνεχής παραμένει η ροή πληροφοριών σε σχέση με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Στην ουσία πρόκειται για μία σειρά μετρήσεων, οι οποίες άρχισαν μετά και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ορισμένες από αυτές έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και κάποιες άλλες έγιναν αποκλειστικά για χρήση των κομμάτων, ώστε να χαραχθεί η στρατηγική του επόμενου διαστήματος, χωρίς να δημοσιοποιηθούν.
Αν και οι δημοσκοπήσεις δεν ισοδυναμούν με κάλπες και αποτελέσματα είναι απολύτως κατανοητή η σημασία τους, πολλώ δε μάλλον τώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην τις αμφισβητεί.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία, ωστόσο, δεν είναι πολύ ευνοϊκά για τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και όλα δείχνουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται σε ποσοστά μεγαλύτερα του 33,1% των ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές και παρά τις όποιες αποκλίσεις καταγράφονται μεταξύ τους, από τις κυλιόμενες έρευνες προκύπτουν εξής ευρήματα:
1. Η ΝΔ έχει σαφή ανοδική τάση και έχει εισροές τόσο από τα δεξιά της, όσο και από τα αριστερά της. Στο γαλάζιο στρατόπεδο φαίνεται να πηγαίνουν ψηφοφόροι που είχαν στηρίξει τόσο το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, όσο και από την ΧΑ, το κόμμα Βελόπουλου και τα διάφορα κόμματα που μένουν εκτός βουλής τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν το 20%.
Με άλλα λόγια δηλαδή η Νέα Δημοκρατία δείχνει να καρπώνεται και δημοσκοπικά τον λεγόμενο “αέρα του νικητή”, κάτι που πιθανόν να της δώσει την ώθηση για να καταφέρει την επίτευξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει την υλοποίηση της στρατηγικής της αμφίπλευρης διεύρυνσης.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα, φαίνεται να διατηρεί το ποσοστό του και να ελπίζει ακόμη και σε μια περαιτέρω ενίσχυσή του, λαμβάνοντας πίσω μερίδα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του που στις ευρωεκλογές έστειλαν μήνυμα δυσαρέσκειας. Το μεγάλο ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα είναι η αύξηση της συσπείρωσης του, κάτι που μετά από τις ευρωεκλογές δείχνει σημάδια ανόδου.
Αυτό ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα “όμορα” σε αυτό κόμματα, όπως το ΚΙΝΑΛ και κυρίως το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, καθώς αυτές εμφανίζονται ως οι μόνες δεξαμενές επιπλέον ψήφων για τον κ. Τσίπρα.
Το μεν ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται στάσιμο, με μία μικρή τάση ανόδου όμως, ο δε Βαρουφάκης φαίνεται να ενισχύεται, κάτι που στη δυναμική των εκλογών μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αν το μήνυμα της “χαμένης ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ” που διακινεί ο κ. Βαρουφάκης βρει ευήκοα ώτα.
Το ενδιαφέρον για το ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι ότι τα ποσοστά του ενισχύονται σε σχέση με εκείνα της 26ης Μαίου, κάτι που όμως δε δείχνει να είναι αρκετό για να ψαλιδίσει την διαφορά της ευρωκάλπης.
3. Η δυναμική της ΝΔ, φαίνεται να συμπιέζει τόσο τη Χρυσή Αυγή, όσο και το κόμμα Βελόπουλου. Ειδικά για την ΧΑ, είναι η πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια που τίθεται σε τόσο σοβαρή αμφισβήτηση και βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται σημαντικά.
4. Ως προς την αυτοδυναμία της ΝΔ ή και το εύρος της, αυτή προφανώς θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να κατακτήσει το 3% και να μπουν τελικά στη Βουλή. Αυτή την στιγμή τρία από αυτά (ΧΑ, Βελόπουλος, Βαρουφάκης) βρίσκονται κοντά στο όριο εισόδου.
Όπως λοιπόν προκύπτει από την εικόνα των μετρήσεων και εφόσον αυτές επιβεβαιωθούν ο λεγόμενος δικομματισμός αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, μετά από σχεδόν μία δεκαετία.
Μία επανεμφάνιση που λέει πολλά για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την διακυβέρνηση της χώρας και κυρίως για το πώς βλέπουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας.