Σενάρια έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία πυροδοτεί η έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου, διακόπτοντας την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα.
Η Ελλάδα και η Κύπρος θα φέρουν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Και είναι αποφασισμένες να ζητήσουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η γειτονική χώρα έχει κάνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ύστερα από την τρίωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο συνεκάλεσε εκτάκτως, διακόπτοντας την προεκλογική εκστρατείας, ύστερα από την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός λίγο πριν λήξει η συνεδρίαση συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και μετά το τέλος της συνεδρίασης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο ασφαλής από ποτέ χάρη στις διεθνείς συμμαχίες και τα διεθνή ερείσματα που έχει εξασφαλίσει.
Τόνισε μάλιστα ότι η διεθνής θέση της χώρας μας έχει ενισχυθεί ύστερα από τη συμφωνία με τα Σκόπια.
Την ώρα που συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχιζε τις προκλητικές τοποθετήσεις.
Ο Ερντογάν τόνισε στην ομιλία του προς τους εξαγωγείς πως όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνει η Τουρκία για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. «Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί», είπε.
Θυμίζουμε πως την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, κ. Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας στα «Ακραία Φαινόμενα» ανέφερε σε σχέση με την τουρκική γεώτρηση:
«Οι πληροφορίες εδώ και μέρες ήταν ότι έχει ξεκινήσει η γεώτρηση πλην όμως οι ίδιοι είναι αυτοί που διαψεύδουν τις πληροφορίες όταν δέχονται κατ’ επανάληψη και λένε ότι τώρα ξεκινάει».
Σημείωσε ακόμα πως «είναι μία παραβίαση πάρα πολύ σοβαρή».
Πάντως ο βαθμός ετοιμότητας της Ελλάδος μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «στο κόκκινο». Η Αγκυρα που πιέζεται δείχνει απρόβλεπτη και η Αθήνα επιχειρεί διαχείριση της κατάστασης.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ έρχεται μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αμυνας διέψευσε δημοσιεύματα για έκτακτη μετακίνηση ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019’’ η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΕΘΑ.
Γενί Σαφάκ:«Μην θερμαίνετε τα νερά γιατί θα καείτε!»
Την ίδια ώρα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σχολιάζοντας την ελληνική ναυτική άσκηση «Καταιγίδα» την χαρακτηρίζει «φιάσκο». Όπως αναφέρει σε κυριακάτικο δημοσίευμά της, «η Ελλάδα προσπάθησε να μιμηθεί την άσκηση "Θαλασσόλυκος-2019", που ήταν μία επίδειξη ισχύος της Τουρκίας, αλλά έγινε τελικά αντικείμενο εμπαιγμού.
Οι Έλληνες, ελλείψει μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΙΗΑ, προσπάθησαν με την άσκηση «Καταιγίδα» να δείξουν τη δύναμή τους πετώντας μικρά drones πάνω από ένα κομμάτι του Αιγαίου, και με το ήμισυ των πλοίων που συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση ‘Θαλασσόλυκος’», γράφει η «Γενί Σαφάκ».