«Ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη συμφωνία με τα Σκόπια μιλώντας στη ΕΡΤ, επιβεβαιώνοντας ότι στη συμφωνία που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν υπάρχει το όνομα στη μορφή αυτή, καθώς και ότι δεν είναι αμετάφραστο.
Μάλιστα, επισήμανε ότι στο χθεσινό διάγγελμά του αναφέρθηκε «στη διαδικασία των γειτόνων μας να αλλάξουν το όνομα και το ανέφερα ως Βόρεια Μακεδονία, Severna Makedonija στη δική τους γλώσσα», διευκρινίζοντας ότι το Severna Makedonija θα είναι το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων και εμείς θα μπορούμε – αν θέλουμε – να αποκαλούμε το γειτονικό κράτος με αυτή την ονομασία ή «Βόρεια Μακεδονία».
Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν «Severna Makedonija», εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου είχε αναγάγει σε μείζονος σημασία νίκη για την Ελλάδα την ύπαρξη της συγκεκριμένης ονομασίας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αισθάνεται «ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σ’ εμένα και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να κάνουμε μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε ένα θέμα δεκαετιών».
Σημείωσε ακόμα ότι «προσπαθήσαμε να λύσουμε το ζήτημα με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου», τονίζοντας ότι «δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε την πΓΔΜ, δεν θέλαμε μια «συνθήκη των Βερσαλλιών»».
Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται, είπε και τόνισε πως είναι μια συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. «Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», σημείωσε.
Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «επιδιώξαμε λύση με αμοιβαίο σεβασμό, πετύχαμε συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό, με βάση την εθνική μας θέση. Πετύχαμε συμφωνία με σύνθετη ονομασία, erga omnes, που κατοχυρώνει την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει εάν η συμφωνία περάσει από τη γείτονα αλλά όχι από την ελληνική βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μονάχα όταν κυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Επισήμανε το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που απαιτούνται από την γείτονα χώρα έως ότου έρθει η ώρα για κύρωση της από την ελληνική πλευρά και να τεθεί σε ισχύ. Μόνο όταν τεθεί σε ισχύ θα υπάρχουν οι υποχρεώσεις και από τη δική μας πλευρά σε διεθνές επίπεδο, επισήμανε.
Επίσης, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Συμφωνία δεν περάσει , δυστυχώς η Συμφωνία θα ακυρωθεί.
«Εγώ όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» είπε και εκτίμησε ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία.