Στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και την Ελλάδα του μόχθου.
Μόνο με μεταρρυθμίσεις μπορούμε να φύγουμε από τα επτά χρόνια της επιτροπείας, είπε ο πρωθυπουργός, κατά την αρχή της συνέντευξης Τυπου, που παραχωρεί στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Για το χρέος
Το 2016 είχαμε εκπληκτική υπεραπόδοση και μια από τις αιτίες που καταφέραμε να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Εγκαίρως είχαμε προβλέψει αυτό και παρά τις αντιδράσεις αποφασίσαμε να μοιράσουμε μέρος. Το 2017 είναι θετική η πορεία, έχουμε υπέρβαση 1 δισ. στο πρώτο 7μηνο.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς άλλοι τομείς εσόδων πάνε καλά, άλλοι όχι. Αλλά θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύνατους. Όταν έρθει η ώρα θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε.
Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και αυτό το αναγνωρίζουν και οι εταίροι μας και βάσει αυτού θα προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τους επενδυτές και τις αγορές. Χαίρομαι αναφέρει ο κ. Τσίπρας που στο θέμα του χρέους με το ΔΝΤ βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα.
Για τον Ανδρέα Παπανδρέου
Το άρθρο για τον Ανδρέα δημιούργησε θόρυβο και υπερβολικές αντιδράσεις, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας, δέχθηκα επιθέσεις. Κάτι σημαντικό θα έγραψα για να δεχθώ τόσες επιθέσεις. Ηταν ξεκάθαρο όμως πως οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Μίλησα για μια ομοιότητα που ενόχλησε, στο συστημικό φόβο. Ενός συστήματος εξουσίας, τώρα το κατεστημένο διαπλοκής, τότε της δεξιάς.
Ο συστημικός φόβος, της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, στα οποία πιστεύουμε και γιαυτά θα κριθούμε. Δεν έχω φιλοδοξία να αντιγράψω κανέναν, αλλά σε ένα χρόνο από τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την περιπέτεια που άλλοι την έβαλαν.
Η κυβέρνηση που θα επουλώσει τις πληγές στην κοινωνία που άλλοι δημιουργησαν. Να ειμαστε εμείς που θα θέσουμε βάσεις για υγιή λειτουργία της οικονομίας, με ένα νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων – παραγωγικού μοντέλου.
Αξιολόγηση
Ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Τη βασική ευθύνη καθυστέρησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα ξαναγυρίσω σε μία απόπειρα καταλογισμού ευθυνών. Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παράξει σημαντικό έργο δεδομένων των συνθηκών.
Προσπαθούμε να λύσουμε και προβλήματα συντονισμού, αυτή η προσπάθεια που καταβάλουμε σε αυτές τις συνθήκες αποδίδει. Το εκτιμούν και οι εταίροι μας, ελπίζω σε κάποια στιγμή και οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην αξιολόγηση. Θα συγκαλέσω Υπουργικό Συμβούλιο άμεσα. Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου ήταν η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση να προσέλθουν με καλή πίστη και να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση.
Για δάνεια των κομμάτων
Μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο σιωπούν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πρόσφατο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι λίγο πριν την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας επί Σαμαρά είχε γίνει αγωγή για τα δάνεια. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο η πολιτική απόφαση 20 ημέρες μετά, αλλά ότι τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Επίσης με τροπολογία του κ. Γιαννίτση δόθηκε η δυνατότητα του ανεκχώρητου και του ακατάσχετου προκειμένου να πάρουν την επιχορήγηση και να κάνουν εκλογές και να συνεχίσουν να χρωστάνε 200 εκατ.
Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Θα ξεπληρώσουν ποτέ αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;
Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας οδήγησαν στην κρίση. Λεηλάτησαν τη χώρα.
Για ΔΝΤ και τις ενδείξεις για αξιώσεις του Ταμείου για εμπόδια στην γ’ αξιολόγηση
Τα χειρότερα είναι πίσω μας. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα. Βεβαίως αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν με κοινό στόχο. Μπορουμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, και φυσικά χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο εκτός.
Το γεγονός ότι διαμορφώνεται μία συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. και των αλλαγών στις οποίες η κυβέρνηση έχει λόγο, συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Για επενδύσεις και πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα
Έρχονται και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 που ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις από το 2009. Πώς έγινε αυτό από μία κυβέρνηση που μισεί τους επενδυτές;
Η κυβέρνηση είναι φιλική ως προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Κάνουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του κράτους που δεν είχαν γίνει στα προηγούμενα χρόνια.
Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος. Αυτή είναι μία διαφορά ιδεολογική.
Ο εργαζόμενος είναι βασικός κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας. Επισκέφθηκα επιχειρήσεις που το αναγνωρίζουν αυτό. Η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει περισσότερα από άλλες κυβερνήσεις για να δημιουργήσει φιλικό περιβάλλον.
Για την γ’ αξιολόγηση
Ένα από τα σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα είναι ότι όταν συζητάμε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων είναι ότι λείπουν άνθρωποι που υπηρετούν πραγματικά την παραγωγή. Όχι με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Αυτοί ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα αν ο εργαζόμενος δεν αισθάνεται άνετα. Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και ειδικά ό,τι αφορά την μεταποίηση.
Για την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κριθεί το ίδιο με τις προηγούμενες. Πολλές φορές μας εξέθεταν οι εταίροι. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν γίνει αστοχίες και λάθη. Σε γενικές γραμμές έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα που σε αυτές τις συνθήκες δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν.
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τις συντάξεις και τους συνταξιούχους. Δεν είναι ευχάριστη η θέση για το πώς από θέση ευθύνης μειώθηκαν από τα πρώτα μνημόνια οι συντάξεις κι εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουν.
Ιδίως όταν ήρθαν οι δανειστές, το ΔΝΤ, για μείωση από το 2019 με ισόποσα αντίμετρα που αναγκαστήκαμε να το δεχτούμε. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε όμως για τους νέους. Πώς θα γυρίσουν εκείνοι που φεύγουν. Για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Για τους νέους ερευνητές που κάνουν θαύματα στα δημόσια πανεπιστήμια που είχαν υποβαθμίσει.
Για την Ευρώπη
Ανάγκη να λογοδοτούν οι ηγέτες και τα όργανα να είναι αιρετά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μακροχρόνια παράδοση γιατί πιστεύει στον αριστερό ευρωπαϊσμό. Εμβάνθυνση και πολιτική και δημοκρατική όσον αφορά τους θεσμούς. Αν καταφέρναμε να οικοδομήσουμε την αρχιτεκτονική της Ευρώπης στα σημεία σύγκλισης μόνο όφελος θα είχαμε και σαν χώρα – Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται λάθη. Από όσα είπαμε στην Πνύκα σημείο διαφοράς είναι ότι βάλαμε και το θέμα του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής. Σε αυτές τις συνθήκες επικράτησης νεοφιλελεύθερης οπτικής η τοποθέτηση του κ. Μακρόν ήταν θαρραλέα και θα τη στηρίξω με όλες τις δυνάμεις.
Για task force που θα αφορά την προώθηση των επενδύσεων
Ήδη λειτουργούν άτυπα δύο υπουργικές επιτροπές που ασχολείται με τη γραφειοκρατία και μία με τη στρατηγική προσέλκυσης επενδυτών. Επιλέγω την προσωπική μου παρουσία γιατί πιστεύω ότι σε μεγάλα επενδυτικά έργα είναι και η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη που είναι διάχυτος στη δημόσια διοίκηση. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή. Θέλουμε να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος.
Υπάρχει και μία μεγάλη συζήτηση για την απολοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Θα ενημερώσει τις επόμενες εβδομάδες για τις σχετικές πρωτοβουλίες το ΥΠΟΙΚ.
Για πιθανό αίτημα απο ΔΝΤ για νέα μέτρα. Αν θα επιλέξει κάλπες.
Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Αν πιστεύαμε ότι θα ήταν καλύτερα στη θέση μας να ήταν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής στη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και εμπιστοσύνη, επομένως εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2019.
Αυτοί που θα κριθούν τώρα για τις θέσεις τους στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι η κυβέρνηση. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων μας. Είμαι σίγουρος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της.