Αποφασισμένη να προχωρήσει στην απόκτηση των S-400 εμφανίζεται η Άγκυρα παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
Σε σημερινή συνάντηση που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «κλεισμένη συμφωνία» από την οποία η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει.
«Έχουμε σφραγίσει μια συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και δεσμευόμαστε σε αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αττάλεια.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας συναντήθηκαν σήμερα προκειμένου να συντονίσουν τις μελλοντικές συνομιλίες ιδίως για τη Συρία και την πώληση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στην απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει το σύστημα με το σκεπτικό ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια άλλων εξοπλισμών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των αεροσκαφών νέας γενιάς F-35, τα οποία και δεν παραδίδει στην Τουρκία.
«Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με τη Ρωσία. Τώρα συζητάμε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα γίνει η παράδοση ή τι μπορούμε να κάνουμε. Η συμφωνία αυτή είχε γίνει πριν από την απόφαση της CAATSA», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τον σχετικό αμερικανικό νόμο για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων, που εγκρίθηκε στα μέσα του 2017.
«Ωστόσο είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου, μια τρίτη χώρα αντιτίθεται σε συμφωνία μεταξύ δύο χωρών. Όλος ο κόσμος θα πρέπει να δει ότι η νοοτροπία του "αυτό είναι που θέλω, έτσι πρέπει να συμβεί" δεν είναι πλέον έγκυρη», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών «φωτογραφίζοντας» τις αμερικανικές αντιδράσεις.
Μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να πουλήσει τα S-400 σε άλλη χώρα, ένα σενάριο που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.
«Κάναμε αυτή τη συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και δεσμευόμαστε σε αυτήν. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα το να δίνεις ή να πουλάς σε άλλη χώρα. Αγοράσαμε αυτό το σύστημα για τις δικές μας ανάγκες. Η Ρωσία μπορεί να τα πουλήσει σε τρίτη χώρα εάν το επιθυμεί. Μπορεί να το συζητήσει μαζί τους. Γιατί να δώσω αυτό που αγοράζω σε άλλη χώρα», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.