"Νομίζω ότι θα έχουμε αποτύχει, αν σε ένα χρόνο από τώρα δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης (...) Ελπίζω ότι τότε, οι πολίτες θα βιώνουν τις αναπτυξιακές πτυχές του προγράμματος. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα επιστρέφει και πως η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική".
Αυτό δήλωσε μιλώντας στο Euronews ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας παράλληλα λόγο για μια σημαντική συμφωνία ως προς την ελάφρυνση του χρέους.
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος είναι η πρώτη φορά που διευκρινίζεται η ρήτρα του "αν χρειαστεί". Μέχρι τώρα, είχαμε αποφάσεις βάσει των οποίων το Εurogroup ήταν έτοιμο να αναλάβει δράση, εφόσον ήταν απαραίτητο. Τώρα, η φράση "αν είναι απαραίτητο" ορίζεται με σαφήνεια τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Πλέον, είναι σαφές ότι μετά το 2018 και για πολλά χρόνια, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα ξεπερνούν το 15% είπε ο κ.Τσακαλώτος.
Οι Έλληνες τώρα περιμένουν να γυρίσουμε σελίδα. Το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές. Όμως τελειώνουμε με τα φορολογικά και πλέον ξεδιπλώνουμε την αναπτυξιακή μας ατζέντα σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Η προσπάθεια μας θα ενισχυθεί από την ένταξη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε επιστροφή επενδυτών. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Έχουμε δρόμο μπροστά μας σημείωσε επίσης.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Ευ. Τσακαλώτου:
Euronews: Έχει περάσει ένας χρόνος από εκείνες τις δραματικές στιγμές που η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά ως υπουργός οικονομικών, υπογράψατε τη συμφωνία διάσωσης και αποφύγατε το Grexit. Ένα χρόνο μετά, είστε βέβαιος ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να πετύχει τους στόχους του;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Λοιπόν, νομίζω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Είχαμε έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, που περιελάμβανε την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στόχος μας ήταν να αποκτήσουν υγιείς βάσεις.
Περιελάμβανε ακόμη την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και βεβαίως μια δέσμευση για το χρέος. Νομίζω ότι η απόφαση της 24ης Μαΐου οδηγεί στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στην εκταμίευση της δόσης. Παράλληλα, πετύχαμε μια καλή συμφωνία για το χρέος.
Euronews: Μιλήσατε για την ελάφρυνση του χρέους και την πρόσφατη απόφαση των υπουργών οικονομικών. Είστε ικανοποιημένος; Η Ελλάδα υιοθέτησε σκληρά μέτρα και περίμενε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό. Όμως τελικά δεν κερδίσατε κάτι σημαντικό…
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Νομίζω ότι είναι μια σημαντική συμφωνία, με την έξης έννοια. Πραγματικά είναι η πρώτη φορά που διευκρινίζεται η ρήτρα του "αν χρειαστεί". Μέχρι τώρα, είχαμε αποφάσεις βάσει των οποίων το eurogroup ήταν έτοιμο να αναλάβει δράση, εφόσον ήταν απαραίτητο. Τώρα, η φράση "αν είναι απαραίτητο" ορίζεται με σαφήνεια. Πλέον, είναι σαφές ότι μετά το 2018 και για πολλά χρόνια, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα ξεπερνούν το 15%. Έτσι, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων μας. Οπότε δεν είναι θέμα του Γερμανού, του Γάλλου, του Ισπανού ή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Δεν θα ξυπνήσει κάποιος από εμάς ένα πρωί και θα πει αποφασίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Πλέον έχουμε αποφασίσει ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Euronews: Σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 69% των πολιτών δήλωσε ότι φέτος δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους του, ενώ το 89% πιστεύει ότι οι νέοι φόροι οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση. Οπότε, γιατί κάνατε αυτή την επιλογή;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οι Έλληνες τώρα περιμένουν να γυρίσουμε σελίδα. Το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές. Όμως τελειώνουμε με τα φορολογικά και πλέον ξεδιπλώνουμε την αναπτυξιακή μας ατζέντα. Η προσπάθεια μας θα ενισχυθεί από την ένταξη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε επιστροφή επενδυτών. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Κατανοώ την απαισιοδοξία των ανθρώπων, που καταγράφεται και σε αυτή την έρευνα. Αν με ρωτούσατε τον Σεπτέμβριο, ποια κατά την γνώμη μου θα ήταν η χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση μας, θα σας απαντούσα το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Επειδή πρόκειται για ένα πολύ εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Οπότε η απογοήτευση κάποιων ανθρώπων, είναι απολύτως κατανοητή. Οι πολίτες έχουν δίκιο, αφού η κρίση συνεχίζεται εδώ και 5, 6, 7 χρόνια.
Euronews: Ναι και υποσχεθήκατε πολλά. Νομίζετε ότι οι πολίτες εξακολουθούν να σας πιστεύουν, συνεχίζουν να ακούνε όσα τους λέτε;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Υποσχεθήκαμε πολλά και κάναμε συμβιβασμούς. Όμως προκηρύξαμε εκλογές και θέσαμε τη συμφωνία στην κρίση των πολιτών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο και για πρώτη φορά, οι πολίτες ρωτήθηκαν και ήξεραν τι ψηφίζουν. Εμείς δεν είπαμε ας πούμε, ότι παγώνουμε τη συμφωνία και μετά αλλάξαμε γνώμη. Αυτή η συμφωνία, με όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία, βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας. Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους.
Euronews: Πως νιώθετε ως αριστερός πολιτικός; Καλείστε να υποστηρίξετε και να εφαρμόσετε πολιτικές, όπως η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ως υπουργός που προέρχεται από την Αριστερά, οφείλω να αντιμετωπίσω αυτά τα ζητήματα. Το περασμένο καλοκαίρι, υπήρξαν άνθρωποι που μου έλεγαν: "Δεν χρειαζόμαστε την αριστερά, παρά μόνο όταν θα έχουμε 5% ανάπτυξη και 5% ανεργία. Αν όμως δεν είμαστε χρήσιμοι στους ανθρώπους, όταν η ανεργία είναι στο 25%, όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη, τότε δεν πρόκειται να μας ψηφίσουν ακόμη κι όταν έρθει η ανάκαμψη. Οι πολίτες μας ψήφισαν γιατί ξέρουν ότι θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα με την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος κάναμε πράξη αυτό το σκεπτικό.
Euronews: Στη Γαλλία βλέπουμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει μια αντιλαϊκή εργασιακή μεταρρύθμιση. Οι πολίτες διαμαρτύρονται στους δρόμους.
Είστε με τους διαδηλωτές ή με τη γαλλική κυβέρνηση, που πρόσφατα έχει γίνει πολύ καλή φίλη της κυβέρνησης σας;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Λοιπόν, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι ένα θέμα που όλες οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν. Δεν έχω πειστεί ότι η Ευρώπη δεν τα πάει καλά εξαιτίας της έλλειψης ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
Εδώ και πολλές δεκαετίες ακούμε για τη σημασία της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.Όμως οι όποιες κινήσεις δεν έχουν σημαντικά οφέλη στον τομέα της απασχόλησης. Για παράδειγμα, οι θεσμοί μας ζητούν να κάνουμε τις απολύσεις πιο εύκολες. Όπως γνωρίζετε είμαι καθηγητής οικονομικών και τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Ότι δηλαδή ευκολότερες απολύσεις οδηγούν
σε χαμηλότερη ανεργία. Τελικά, έχουμε ίδια επίπεδα ανεργίας, ενώ αυξάνεται η ανασφάλεια των εργαζομένων.
Euronews: Στο τραπέζι βρίσκεται ένα ενδεχόμενο Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο οδηγείται σε δημοψήφισμα και ρωτάει τους πολίτες, αυτό που εσείς δεν ρωτήσατε τους Έλληνες: Εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι νομίζετε; Τι θα ήταν καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και την Ελλάδα;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Είμαι σίγουρος ότι για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ελλάδα, το καλύτερο είναι η χώρα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αν το Brexit γίνει πραγματικότητα, θα υπάρξουν και άλλες φυγόκεντρες δυνάμεις. Κάτι ανάλογο είχαμε την δεκαετία του 1930 με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, εθνικισμούς και όπως γνωρίζετε με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Οπότε είμαι πολύ ανήσυχος.
Όμως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε το μάθημα μας. Αν για παράδειγμα, η παραμονή στην ΕΕ κερδίσει με διαφορά 2 ή 3%, τότε αυτό θα είναι ένα πολύ ισχυρό προειδοποιητικό σήμα. Εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει και δεν εξασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις αν δεν φροντίσει το κράτος πρόνοιας, τότε θα έχουμε περισσότερα επεισόδια τύπου Brexit στο μέλλον.
Euronews: Ο προκάτοχός σας Γιάννης Βαρουφάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λειτουργούν με δημοκρατικό τρόπο. Συμφωνείτε με αυτό; Ποια είναι η δική σας εμπειρία;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Νομίζω πως δεν υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας στην Ευρώπη, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Δεν νομίζω ότι οι πολιτικοί επιστήμονες συζητούν γι’ αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι απολύτως κρίσιμο να μην βάζουμε ετικέτες όπως λαϊκιστές, στους ανθρώπους που λένε "θέλω να έχω λόγο στα μεγάλα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μου". Αν τους αποκαλέσεις λαϊκιστές, τελικά τους οδηγείς στη Λε Πεν, στο Brexit και την άκρα δεξιά. Πρέπει να ακούμε τους ανθρώπους. Οι πολίτες λένε "θέλω να έχω λόγο σε θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μου. Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να το κάνει, τότε γίνομαι αντιευρωπαϊστής"
Euronews: Πότε πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα αλλάξει, έτσι ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν ότι η χώρα γυρίζει σελίδα; Όχι μόνο οι αριθμοί, εννοώ η πραγματική οικονομία και η ζωή των ανθρώπων;
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Νομίζω ότι θα έχουμε αποτύχει, αν σε ένα χρόνο από τώρα δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης. Μπορείτε να με ξανακαλέσετε αν θέλετε, σε ένα χρόνο. Μπορείτε να ξαναθέσετε την ερώτηση. Ελπίζω ότι τότε, οι πολίτες θα βιώνουν τις αναπτυξιακές πτυχές του προγράμματός. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα επιστρέφει και πως η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική.