Την έντονη ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε κατά την επιστροφή του στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας.
Εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες. «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» υπογράμμισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Παράλληλα, εντόπισε τα μεγάλα προβλήματα, έως τώρα, στους γάμους και στον συγχρωτισμό που παρατηρείται σε διάφορες συγκεντρώσεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής. Προχωρώντας σε περαιτέρω ανάλυση, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα 35 κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε βιομηχανία κρεάτων στην Καβάλα, επτά κρούσματα σε μπαρ στον Βόλο, 45 κρούσματα από τον γάμο στη Θεσσαλονίκη και άλλα 22 από την Αλεξανδρούπολη.
Αντίθετα, στα καλά νέα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι οι περιορισμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παρατήρησε ωστόσο ότι και οι νέοι μπορούν να νοσήσουν σοβαρά, ενώ επικαλέστηκε έρευνες, που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στην καρδιά.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό» επισήμανε.
Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται, όπως είπε, και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωματικά.
Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό, με το άνοιγμα των συνόρων. Αναφερόμενος στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «το R0 είναι στο 1, δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο». Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να πέσει κάτω από το 1, ενώ είπε ότι είναι προτιμότερη η χρήση μάσκας από εκείνη της ασπίδας.
«Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση» υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, είπε ότι το μήνυμα της μάσκας είναι διπλό: προστατεύει τόσο εμάς από τους άλλους όσο και τους άλλους από εμάς. Είπε ωστόσο ότι η καθολοκή χρήση της μάσκας από μόνη της δεν φτάνει, αλλά πρέπει να συνδυάζεται και με τα μέτρα social distancing.
Οι εξελίξεις με τα φάρμακα και το εμβόλιο
Μιλώντας για τα φάρμακα και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά της Covid-19. «Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, καθώς «κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε».
«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο» είπε. «Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η φαρμακευτική βιομηχανία ξεπερνά τους ανταγωνισμούς για ανακάλυψη θεραπειών και συνεχίζεται η παγκόσμια συνεργασία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει. Διέψευσε ότι υπάρχει δική του, προσωπική διαφοροποίηση με τα μέτρα που λαμβάνονται και υπογράμμισε ότι όλοι μαζί, Πολιτεία και ειδικοί, δίνουν τη μάχη.
Χαρδαλιάς: Ωράριο σε κέντρα διασκέδασης αν και όπου χρειαστεί
«Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό.
«Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.
Στα καλά νέα ο κ.Χαρδαλιάς συμπεριέλαβε το γεγονός ότι «δεν έχει οδηγήσει η αύξηση των κρουσμάτων σε πίεση προς το ΕΣΥ», παρότι σύμφωνα με τον Υφυπουργό καταγράφηκαν 469 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.
Επιχειρώντας έναν απολογισμό από τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε η πανδημία στην Ελλάδα μέχρι τις 2 Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα:
· 4662 κρούσματα συνολικά
· 650 ενεργά κρούσματα
· 1108 πήραν εξιτήριο από τον νοσοκομεία
Αν και καταγράφεται «έξαρση της πανδημίας παγκοσμίως», η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες χώρες, με την κατάσταση να παραμένει κατά τον κ. Χαρδαλιά «εύθραυστη και ευμετάβλητη».
Ειδικότερα, «όπου χρειάστηκε κλείσαμε τις πύλες εισόδου στον τουρισμό» εξήγησε ο Υφυπουργός και γνωστοποίησε ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, έχουν γίνει:
· 215.184 έλεγχοι σε 1.702.980 εισερχομένων πολιτών
· 401 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν
· 77 παραμένουν ενεργά
· 240 επέστρεψαν στη χώρα προέλευσης
· 84 μη ενεργά παραμένουν στη χώρα μας
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας περιέγραψε ακόμη ότι οι χερσιαίες πύλες εισόδου είναι η κύρια πηγή εισόδου κρουσμάτων, την ώρα που ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως «οι έλεγχοι συνεχίζονται χωρίς τιμωρητική λογική», ενώ από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου έχουν γίνει:
· 38.949 έλεγχοι
· 1698 παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί
· 1955 πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί ύψους 603.950 ευρώ
· και διοικητικές κυρώσεις 480 ημερών συνολικά
Επιπλέον, «έχουμε ως κοινωνία να αντιπαλέψουμε ανορθολογικές θεωρίες» σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς και υπενθύμισε με νόημα πως «το Πάσχα κάναμε πολύ δύσκολα πράγματα. Τώρα αυτό που ζητάμε, είναι να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες υγιεινής».
Στο πλαίσιο αυτό, «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατέψει τη δημόσια υγεία» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τα εξής νέα μέτρα:
Νέα μέτρα
· απαγορεύεται από αύριο 7 το πρωί η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 βράδυ έως 7 το πρωί
· από τη Δευτέρα εγκαθίσταται μόνιμο κλιμάκιο στην Κακαβιά για δειγματοληπτικούς ελέγχους
· από την Κυριακή 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται από την Αλβανία υποχρεούται σε 7ημερη κατ’ οίκον απομόνωση
· παράταση ορίου 100 ατόμων ως τις 31 Αυγούστου, τόσο στον χώρο τέλεσης του μυστηρίου, όσο και των δεξιώσεων
· εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων
· εντάσσεται στο εξής σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και ο ΕΦΕΤ
· Η χρήση μάσκας υποχρεωτική στα πλοία –απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίου
· περιορισμός ωραρίου κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα
Υπό αυτό το πρίσμα, «ο δεκαπενταύγουστος -ξεκάθαρα θα σας πω- θα κρίνει την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς των sms ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Υπάρχουν πολλά εργαλεία και τα εξετάζουμε βήμα - βήμα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα επαναφοράς τους. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε στο R1 την μετάδοση του ιού δεν χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για γενικό lockdown».