«Θύελλα» νέων μέτρων και περικοπών φέρνει η «καθαρή έξοδος» της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η αφαίμαξη στους συνταξιούχους από τις μνημονιακές περικοπές ανέρχεται στα 68 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο ποσό αυτό να προστεθούν τα 3 δισ. ευρώ από το 2019 με την μείωση της προσωπικής διαφοράς και χωρίς να ληφθεί υπόψη η μείωση του αφορολογήτου από το 2020, αναφέρουν “Τα Νέα”.
Όπως τονίζει το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ (Eνιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου (4ο κρυφού μνημονίου) στη Βουλή έπεσαν οι μάσκες. Η δήθεν πολυδιαφημιζόμενη καθαρή έξοδος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια θύελλα νέων μέτρων και περικοπών από το 2019 που συνθλίβουν την οικονομία, την ανάπτυξη, και την κοινωνία.
Το Δίκτυο παράλληλα προώθησε επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους προέδρους των κομμάτων και της Βουλής, σημειώνοντας ότι:
«Όπως είναι γνωστό οι περικοπές στις συντάξεις του έτους 2012 (νόμος 4093/12, 4051/12κλπ.) έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με τις υπ.αριθμ. 2287 – 2990/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα ταμεία κλήθηκαν με τις συγκεκριμένες αποφάσεις να αποκαταστήσουν τις καταβαλλόμενες συντάξεις, πράγμα που δεν έκαναν, ώστε να επαναφέρουν τις συντάξεις στο επίπεδο που ήταν πριν από τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές. Αντ’ αυτού και μέσω του 4387/2016 προβλέφτηκε ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων, σε μιαπροσπάθεια να ματαιωθεί εν τοις πραγμάσι η ωφέλεια που οι συνταξιούχοι θα αποκόμιζαν από τις αποφάσεις αυτές.
Στις 6/10/2017 συζητήθηκαν στην ολομέλεια του ΣτΕ οι Αιτήσεις Ακύρωσης πουκαταθέσαμε κατά των εφαρμοστικών Υπουργικών Αποφάσεων του 4387/16 (ΝόμοςΚατρούγκαλου), καθώς και κατά κάθε άλλης συναφούς πράξεως ή παραλείψεως προγενέστερης ήμεταγενέστερης. Έως και σήμερα η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί !!
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την Παρασκευή 11/05/2018 για το θέμα της συνταγματικότητας, οι κάτωθι Συνταξιουχικές Οργανώσεις διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν την σκοπιμότητα των διαρροών αυτών, ενόψει μάλιστα και των πρόσφατων αποφάσεων του μισθοδικείου που με τις υπ’ αριθμ 1-4/2018 αποφάσεις του, για τις συντάξεις των Δικαστικών λειτουργών, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 κατά πλειοψηφία και ομόφωνα αντισυνταγματικό τον επανυπολογισμό των συντάξεων που προβλέπεται στο ν. 4387/16. Τα περισσότερα άρθρα του 4387/16 έχουν χαρακτηριστεί με γνωμοδότηση από τοΕλεγκτικό Συνέδριο αντισυνταγματικά. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.
Ο 4387/16 εφαρμοζόμενος στη μεταβίβαση των συντάξεων χηρείας έχειεπιφέρει μειώσεις. Σημειωτέον ότι έχει μειωθεί και το ποσοστό από 70% σε 50% της σύνταξης του θανόντα. Το δε άρθρο 12, καταργεί στην ουσία την σύνταξη χηρείας εφόσον αναφέρεται σε διαδόχους σύνταξης κάτω των 52 ετών (για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού καταργείται σύνταξη, ενώ έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του θανόντα). Που άραγε πηγαίνουν οι εισφορές των θανόντων;
Εφαρμοζόμενη η αναπροσαρμογή-επανυπολογισμός του4387/16 στις επικουρικές συντάξεις στην πλειονότητα τους, επέφερε περαιτέρω δραματικές μειώσεις μετά και από τις μειώσεις του 2012.Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων σύμφωνα με τον ν.4387/16, έχει επιφέρει δυσανάλογες μειώσεις στις συντάξεις, σε σχέση με τις τεράστιες εισφορές που έχουν καταβάλει στα ταμεία επί πολλά έτη οι συνταξιούχοι.
Μετά από πολλά παραδείγματα ερμηνεύοντας τον νόμο, αλλά και τις εφαρμοστικές διατάξεις του, προκύπτει εκ νέου μείωση στις κύριες συντάξεις μετά από υπολογισμούς δικούς μας. Η προσωπική διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων δενκοινοποιείται στον δικαιούχο της σύνταξης (ενώ έχει πραγματοποιηθεί), κατά παράβαση του νόμου κρατείται κλειδωμένη στο συρτάρι του Υφυπουργού Εργασίας. Ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι θα πάρουν πενιχρή αύξηση και αυτή, σε διάρκεια πενταετίας.
Η κυβέρνηση, μετά από συμφωνία με τους δανειστές και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα 4ο κρυφό μνημόνιο καταδικάζοντας τους συνταξιούχους σε μόνιμη εξαθλίωση.
Οι συνταξιούχοι έχουμε οδηγηθεί στην πλέον δεινή οικονομική θέση μετά από τις πολλές μειώσεις συντάξεων και τις άπειρες φορολογικές επιβαρύνσεις».