Για πρόκληση που επιδεινώνει τις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που προγραμματίζει η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ελληνική πλευρά αντέδρασε με «έντονο διάβημα», προσθέτει.
«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Barbaros πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ το βράδυ της Τετάρτης.
«Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.
»Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η Τουρκία στέλνει το σεισμογραφικό σκάφος Barbaris δυτικά της Κύπρου, στα νοητά όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, σε περιοχή που επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Πρόκειται για περιοχή έκτασης 44.000 τετρ. χιλιομέτρων στην οποία σύμφωνα με παράτυπη τουρκική Navtex που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης, θα πραγματοποιηθούν έρευνες την περίοδο 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2019.
Στο νέο σκηνικό έντασης που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο απάντησε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».