Κρίσιμες αλλαγές φέρνει στην ιεραρχική δομή και στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Επιτελικό Κράτος. Στην κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας θα βρίσκονται οι υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς οι οποίοι θα επιλέγονται μέσω διαδικασιών που έχει ισχυρή συμμετοχή το ΑΣΕΠ. Οι γραμματείς θα επιλέγονται από μια πενταμελή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν τρεις Αντιπροέδροι ή σύμβούλοι του ΑΣΕΠ, ένας πρώην δικαστικός λειτουργός του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. Σύμφωνα με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου, οι υποψήφιοι θα επιλέγονται πάνω σε τρεις ομάδες κριτηρίων από τις οποίες θα προκύπτουν τα μόρια. Σε κάθε ομάδα αντιστοιχούν επιμέρους κριτήρια, συνολικά 15 στον αριθμό :
- 9 στην πρώτη κατηγορία: Τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα
- 3 στην δεύτερη κατηγορία: Εμπειρία
- 3 στην τρίτη κατηγορία: Συνέντευξη
Αν και από κάθε κατηγορία ο υποψήφιος μπορεί να αντλήσει έως 1.00 μόρια, ιδιαίτερη αυξημένη «βαρύτητα» έχει η συνέντευξη. Τη στιγμή που τα μόρια που συγκεντρώνονται από τις πρώτες δύο κατηγορίες (υπο)πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 20% και 30% αντίστοιχα, τα μόρια από την συνέντευξη πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 50%. Έτσι, οι πόντοι της συνέντευξης μπορούν να δώσουν στον υποψήφιο έως τα μισά μόρια από το σύνολο της βαθμολογίας του.
Αναλυτικότερα, δείτε παρακάτω πώς υπολογίζονται τα μόρια και ποια είναι τα ελάχιστα προσόντα που πρέπει να πληροί ένας υποψήφιος για την θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα.
Οι τρεις κατηγορίες μορίων
α) Τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα: έως 1.000 μόρια
Τα τυπικά προσόντα μοριοδοτούνται ως εξής: (αα) διδακτορικός τίτλος σπουδών: 350 μόρια, (αβ) αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης: 250 μόρια (αγ) μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας: 250 μόρια, (αδ) 2ος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας: 150 μόρια (αε) πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. : 200 μόρια, (αστ) 2ο πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.: 150 μόρια, (αζ) άριστη γνώση ξένης γλώσσας της Ε.Ε.: 60 μόρια, (αστ) πολύ καλή γνώση 2ης ξένης γλώσσας: 30 μόρια, και (αη) άριστη γνώση 2ης ξένης γλώσσας: 60 μόρια.
β) Εμπειρία: έως 1.000 μόρια
Τα προσόντα εμπειρίας μοριοδοτούνται με 2 μόρια για κάθε μήνα πραγματικής προϋπηρεσίας στο δημόσιο τομέα, εκτός αυτής που έχει διανυθεί σε θέσεις ευθύνης, η οποία μοριοδοτείται ως εξής:. (βα) 2,5 μόρια για κάθε μήνα προϋπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου επιπέδου Τμήματος, (ββ) 3,5 μόρια για κάθε μήνα προϋπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου επιπέδου Διεύθυνσης ή Υποδιεύθυνσης (βγ) 6,5 μόρια για κάθε μήνα πραγματικής προϋπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης. Η προαναφερθείσα προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης πρέπει να έχει διανυθεί σε φορείς της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης. Για τη μοριοδότηση εμπειρίας μικρότερης του μηνός, πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ημερών με το 1/30 (ένα τριακοστό) των μορίων ανά μήνα που αναφέρονται παραπάνω.
γ) Συνέντευξη: έως 1.000 μόρια
Η προσωπικότητα λαμβάνει 300 μόρια, η καταλληλότητα για τα καθήκοντα της θέσης 500 μόρια και η επικοινωνιακή ικανότητα 200 μόρια.
Η τελική βαθμολογία
Ωστόσο, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο η σταθμισμένη μοριοδότηση κάθε ομάδας κριτηρίων προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συνολικού αριθμού μορίων της ομάδας (α) με συντελεστή 20%, της ομάδας (β) με συντελεστή 30% και της ομάδας (γ) με συντελεστή 50% και εξάγεται με προσέγγιση δύο (2) δεκαδικών ψηφίων.
Ελάχιστα προσόντα
1. Πτυχίο ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής
2. Πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας της ΕΕ
3. Τουλάχιστον 12ετή πραγματική προϋπηρεσία στο δημόσιο τομέα
4. Τουλάχιστον 3ετή προϋπηρεσίας σε θέση ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή 5ετή προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης ή 4ετή προϋπηρεσία και στα δύο αυτά επίπεδα εκ των οποίων ένα έτος σε θέση ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.