Με την υποχρέωση της δήλωσης, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, από όλους τους Έλληνες πολίτες όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους ,μπαίνει σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Μάιο, μετά από καθυστέρηση ετών, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο σύνολό του το αργότερο στα τέλη του 2018.
Όπως αναφέρει σήμερα η "Καθημερινή της Κυριακής " το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, σκοπεύει με νομοθετική ρύθμιση να συμπεριλάβει στον κατάλογο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν οι Έλληνες πολίτες και τις τραπεζικές καταθέσεις που διατηρούν σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και τα ομόλογα , παρότι τα παραπάνω είχαν αρχικά εξαιρεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα ενώ στην προκήρυξη διενέργειας και υλοποίησης του έργου ,μέσω ΕΣΠΑ, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 γινόταν λόγος για υποχρέωση δήλωσης όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών (κινητής και ακίνητης περιουσίας) ,το Υπουργείο Οικονομικών ,αποφάσισε εν τέλει να δηλωθεί μόνο ένα μέρος της ακίνητης και κινητής περιουσίας εξαιρώντας τις τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα.
Έτσι οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν πλέον να δηλώσουν ηλεκτρονικά και υπό τη μορφή του "πόθεν έσχες" τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, ακίνητα, σκάφη, Ι.Χ, εταιρικά μερίδια, μετρητά, τιμαλφή, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, έντοκα γραμμάτια ,αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, μετοχές εταιρειών που έχουν συσταθεί με τις διατάσεις του ν.δ 2687/1953(Α 317) και του Ν.27/1975 κλπ.
Στόχος της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την περιουσιακή κατάσταση του κάθε Έλληνα πολίτη ώστε να γνωρίζει το ελληνικό κράτος το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και τις μεταβολές που τυχόν θα επέρχονται ανά έτος στα περιουσιακά του στοιχεία.
Μάλιστα, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν, όσοι δεν δηλώσουν τα πραγματικά τους περιουσιακά στοιχεία η δηλώσουν ανακριβή ο εντοπισμός τους θα οδηγεί σε κατάσχεση υπέρ του δημοσίου των στοιχείων που θα αποκρυβούν.
Επίσης, αν από τους φορολογικούς ελέγχους υπάρξουν ενδείξεις για αδικαιολόγητο πλουτισμό και απόκρυψη εσόδων ,οι παραβάτες που θα εντοπιστούν θα κληθούν να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος ανά έτος καταβάλλοντας επιπλέον φόρους.