Υπέρογκα ποσά φόρων εισοδήματος πλήρωσαν το 2018 περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια οικογένειες και άγαμοι φορολογούμενοι, καθώς πιάστηκαν στα δίχτυα των τεκμηρίων διαβίωσης.
Οπως αποκαλύπτεται περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά (οικογένειες και άγαμοι φορολογούμενοι) που υπέβαλαν πέρυσι φορολογικές δηλώσεις φορολογήθηκαν για εισοδήματα υπερδιπλάσια έως και δεκαπλάσια από αυτά που δήλωσαν, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Μάλιστα, τα νοικοκυριά που φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης κι όχι με βάση τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματά τους ανήλθαν σε 1.929.170 ή στο 30,28% του συνόλου αυτών που υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (6.370.099), ενώ από αυτά τα 697.290 αποτελούνται από μισθωτούς φορολογούμενους.
Δεδομένου δε ότι το σύνολο των νοικοκυριών με μισθωτούς φορολογούμενους ανήλθε το 2017 σε 2.218.655, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το 31,43% του συνόλου των μισθωτών πιάστηκε πέρυσι στην παγίδα των τεκμηρίων.
Το συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των μισθωτών οι οποίοι φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια ανήλθε σε 1,76 δισ. ευρώ περίπου. Στο ποσό αυτό οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ πρόσθεσαν άλλα 1,947 δισ. ευρώ, λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι μισθωτοί να φορολογηθούν για συνολικό ποσό εισοδήματος 3,713 δισ. ευρώ, το οποίο είναι προσαυξημένο κατά 110,31% σε σχέση με το συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους.
Επίσης, με υπέρογκα ποσά φόρων εξαιτίας της εφαρμογής των τεκμηρίων χρεώθηκαν πέρυσι και 515.509 νοικοκυριά συνταξιούχων.
Ειδικότερα, στα τεκμήρια πιάνονται κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι διότι έχουν χαμηλό πραγματικό εισόδημα αλλά διαθέτουν όχημα υψηλού κυβισμού ή στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία δαπάνη που αποτελεί τεκμήριο.
Για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων λαμβάνονται υπόψη:
Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για την πρώτη κατοικία
Τα επιβατικά αυτοκίνητα
Τα σκάφη αναψυχής
Οι πισίνες
Τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
Τα ποσά μισθοδοσίας που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό
Τα ποσά που πρέπει να δηλώσει ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει τη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω των τεκμηρίων είναι:
- Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2018 από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κ.λπ.
- Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2018 από τον φορολογούμενο. Τέτοια ποσά είναι το εφάπαξ που έλαβε ο φορολογούμενος ως συνταξιούχος, μια αποζημίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.
-Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2018 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του.
-Χρηματικά ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2018, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.
-Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος εντός του 2018 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους.
-Ποσά που εισέπραξε το 2018 ο φορολογούμενος είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές.
-Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
-Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2018, δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31-12-2016 και αναλώθηκαν εντός του 2018.