Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς τον Ιούνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τέσσερα ξενοδοχεία με πάνω από 300 δωμάτια και τουλάχιστον 4 αστέρων η απόκρυψη του τζίρου εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ ανά μονάδα μόνο το μήνα Ιούνιο!
Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία στη Ρόδο, ένα στην Κέρκυρα και ένα στην Ηλεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων η μέθοδος του εφοριακού που παριστάνει τον πελάτη και ο οποίος μένει στο ξενοδοχείο και ελέγχει τα πραγματικά δεδομένα.
Η τακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με την έρευνα στις πλατφόρμες Booking και Trivago, στα site των ξενοδοχείων αλλά και με τηλεφωνήματα δήθεν ενδιαφέροντος για το κλείσιμο δωματίων από εφοριακούς.
Σε κάποιες περιπτώσεις η απόκλιση ανάμεσα στα εκτιμώμενα ακαθάριστα έσοδα και στα δηλωθέντα όπως αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιούλιο ήταν τεράστια.
Συνολικά ελέγχθηκαν 712 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και εντοπίστηκαν 7 ακραίες περιπτώσεις.
Από το πρώτο τμήμα των διασταυρώσεων, πέρα από την τετράδα σε Ρόδο (2), Κέρκυρα και Ηλεία, στο μικροσκόπιο του προληπτικού ελέγχου μπήκαν δύο ξενοδοχεία στη Σαντορίνη και στην Ανατολική Αττική, ενώ περίπτωση υψηλού κινδύνου θεωρείται και μια μονάδα στην Χαλκιδική.
Σε 2 άλλες περιπτώσεις μονάδων στη Σαντορίνη και στην Ανατολική Αττική, αυτό που σήμανε συναγερμό ήταν ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν δίστασαν να υποβάλουν μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, παρά το ότι σε προληπτικούς ελέγχους που είχαν προηγηθεί, είχαν βρεθεί εκτεθειμένες.
Μια ακόμα περίπτωση, στη Χαλκιδική, έχει καταταχθεί, επίσης, στην ομάδα υψηλού κινδύνου, χωρίς να γίνει καν επιτόπιος ή εξ αποστάσεως έλεγχος για την αναντιστοιχία δηλούμενων- πραγματικών τιμών (άρα και τζίρου) ανά διανυκτέρευση, καθώς και σε αυτή την υπόθεση τα ευρήματα του προληπτικού ελέγχου οδηγούν σε πολύ μεγάλες αποκλίσεις άρα και σε απόκρυψη εισοδήματος μαμούθ.
Στις πλέον προκλητικές περιπτώσεις ανήκουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που ενώ γνώριζαν ότι βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη έλεγχος της ΑΑΔΕ δήλωσαν μηδενικά έσοδα τον Ιούνιο στις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν τον Ιούλιο.
Το θετικό είναι ότι τα πρώτα συμπεράσματα από τον έλεγχο στα 712 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα που είχαν ελεγχθεί και πέρυσι δείχνουν ότι τον Ιούνιο δηλώθηκε υψηλότερος τζίρος κατά 21% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται κατά 50% στην αύξηση του τουρισμού και των τιμών και κατά 50% στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.