Τσουνάμι φόρων ύψους 10,6 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους και φόρο κεφαλαίου (ιδιοκτησίας) έχει προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στους επόμενους πέντε μήνες τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει φτάσει στο ναδίρ.
Σύφμωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει από τους φορολογούμενους να επαναλάβουν τον φορολογικό άθλο του 2016 πληρώνοντας για δεύτερη χρονιά τους βαρείς φόρους που ψηφίστηκαν τον προηγούμενο χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματίσει να εισπράξει 14,05 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους(πρόβλεψη του ΜΠΔΣ 2018-2021), από τα οποία μέχρι και το τέλος Ιουλίου είχε εισπράξει 6,06 δισ. ευρώ.
Συνεπώς μόνο από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου άλλα 7,99 δισ. ευρώ.
Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έδωσε μια πρώτη εικόνα της κατάστασης αφού το 28% των φορολογούμενων είτε δεν πλήρωσε είτε μπήκε στην πάγια 12μηνη ρύθμιση μειώνοντας τις εισπράξεις του ΥΠΟΙΚ κατά 385 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό του φόρου εισοδήματος που έφτανε το 1,25 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο.
Μετά και την αποστολή των 7,4 εκατ. εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ο πήχυς για τον Σεπτέμβριο ανεβαίνει.
Το ΥΠΟΙΚ έχει βεβαιώσει συνολικό φόρο ιδιοκτητών 3,15 δισ. ευρώ από τα οποία αναμένεται να εισπράξει τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ σε πέντε ισόποσες δόσεις των 530 εκατ. ευρώ η καθεμία με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος του επόμενου μήνα μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.
Σε ένα μήνα δύσκολο κυρίως για τα νοικοκυριά, καθώς θα ανοίξουν τα σχολεία και θα αντιμετωπίσουν πολλαπλές υποχρεώσεις, θα πρέπει να εξυπηρετήσουν απαιτήσεις του Δημοσίου συνολικού ύψους 1,78 δισ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα τα ραντεβού με την εφορία είναι σε μηνιαία βάση. Συγκεκριμένα:
-Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθούν η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ (άλλα 530 εκατ. ευρώ) και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα, η οποία εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις
-Στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν η τρίτη και τελευταία δόση του φόρουεισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που θα είναι επίσης 1,254 δισ. ευρώ, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και άλλα 530 εκατ. ευρώ για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017.
Τον ίδιο μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο καθεστώς για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 που φιλοδοξεί να μεταφέρει το βάρος από τα υψηλού κυβισμού παλιά αυτοκίνητα (ηλικίας άνω των 10 ετών) στα καινούργια (παλαιότητας μέχρι και πέντε ετών) πολυτελή αυτοκίνητα. Για τα καινούργια αυτοκίνητα κριτήρια για τον καθορισμό των τελών κυκλοφορίας θα είναι οι εκπεμπόμενοι ρύποι, ο κυβισμός, η παλαιότητα και η τιμή αγοράς.
-Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, που προβλέπεται ότι θα βάλουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (530 εκατ. ευρώ) και η έκτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα.
Το ημερολόγιο για το 2017 κλείνει με την πληρωμή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (άλλα τουλάχιστον 530 εκατ. ευρώ) ως το τέλος του πρώτου μήνα του 2018.
Πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις
Οσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση, είτε την πάγια 12μηνη είτε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προηγούμενων ετών, θα πρέπει μαζί με τα τρέχοντα να εξασφαλίζουν κάθε μήνα και το ποσό της δόσης.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι ρυθμίσεις (πάγια και αυτή των 100 δόσεων) χάνονται από 1/1/2017 έως και 31/12/2017 αν μια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη και δεν εξοφληθεί μέσα σε 15 ημέρες μετά τη λήξη προθεσμίας πληρωμής της.
Από 1ης/1/2018 το περιθώριο αυτό μηδενίζεται και ο φορολογούμενος χάνει αυτομάτωςτη ρύθμιση την επομένη της λήξης της προθεσμίας πληρωμής αν δεν έχει εξοφλήσει τη δόση του.