Όλο και πιο κοντά έρχεται η μείωση του αφορολογήτου, καθώς το ζήτημα που αρχικά είχε θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ενστερνίζεται εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Γνωρίζουμε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι σχετικά υψηλοί και η φορολογική βάση σχετικά στενή. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι η δομή του συστήματος εσόδων δεν είναι αποτελεσματική και σίγουρα δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη» ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του.
Το ΔΝΤ ήδη από την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είχε ζητήσει μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ. Το επιχείρημα που είχε προβάλει είναι ότι με το αφορολόγητο στα 9.500 ευρώ, όπως ίσχυε για τα περυσινά εισοδήματα, 55% των μισθωτών και συνταξιούχων απαλλάσσεται από τον φόρο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 3.030.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν είχαν την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση για τα περυσινά εισοδήματά τους. Μετά από πιέσεις των δανειστών το αφορολόγητο μειώθηκε τον Μάιο από τα 9.500 ευρώ έως και τα 8.636 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά. Και πλέον ακολουθεί νέα μείωση.
Αν η γραμμή ΔΝΤ για αφορολόγητο στις 5.000 περάσει και υπό την παραδοχή ότι θα παραμείνουν αμετάβλητοι οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές, αυτό θα σήμαινε επιβαρύνσεις από 220 έως και 800 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, οι οποίοι σήμερα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για εισόδημα 6.000 ευρώ, αφορολόγητο σήμερα, η επιβολή του πρώτου ισχύοντος συντελεστή 22% θα έφερνε φόρο 220 ευρώ, στα 8.000 ευρώ εισόδημα η επιβάρυνση φτάνει τα 660 ευρώ και από εκεί και πάνω παγιώνεται στα 800 ευρώ.