Το μείζον ζήτημα , που κατά γενική ομολογία εδώ και δεκαετίες αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» στη λειτουργία της δικαιοσύνης και συνδέεται άμεσα με το χρόνο απονομής της, έθεσε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) Ελευθέριος Μιχαηλίδης κατά τη διάρκεια της 34ης τακτικής γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης τόνισε ότι για τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, επισημαίνοντας ότι αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά και να βοηθήσουν όλοι οι παράγοντες, γιατί κάποια στιγμή θα πέσει το όλο σύστημα.
«Χρειαζόμαστε αίθουσες, δεν μπορούμε να δικάσουμε και ο κόσμος ανησυχεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και τόνισε ότι «είναι θλιβερό τόσα χρόνια να μην έχει γίνει καμία προσπάθεια για να υπάρξει κτίριο».
«Να πάρετε αίθουσες από το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο, πρέπει να μια βρεθεί λύση, μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και η Ευρώπη μας καταδικάζει συνεχώς για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και έχει δίκιο» συμπλήρωσε απευθυνόμενος και στον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη ο οποίος εκπροσώπησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Σε άλλο σημείο ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλα και μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέρχονται στα 300, ενώ σημείωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα των δικαστηρίων λειτουργεί με πολλά προβλήματα.
Εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ.Μιχαηλίδης έθεσε επί τάπητος το θέμα της αλλαγής στον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, έτσι ώστε οι επιλογές να γίνονται από τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς και όχι από την εκάστοτε Κυβέρνηση και η θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να καλύπτεται από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον δικαστικό.
Από την πλευρά του ο κ. Ευτύχης Φυτράκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική προσπάθεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και στελέχωσης των δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αυξήσεις των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών, αλλά και στην δημιουργία του Ευρωπαίου εισαγγελέα.
Επίσης, τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναμόρφωσης των Κωδίκων και η λειτουργία των τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δικαστηρίων και φυλακών, έτσι ώστε να διευκολύνονται μάρτυρες, εμπειρογνώμονες, κ.λπ και να βρεθούν δικονομικές λύσεις για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, τόνισε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί και μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν μη χρεωμένες 80.000 δικογραφίες,ενώ σήμερα εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της έκανε λόγο για το «καυτό» θέμα της αξιοπιστίας στο χώρο της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο την Δικαιοσύνης όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.