Ασυμπτωματικοί, επιβεβαιωμένα κρούσματα, νεκροί. Μια αλυσίδα της πανδημία που για τον ΠΟΥ και για κορυφαία Ινστιτούτα, δεν πρόκειται να σπάσει εύκολα, εάν η παγκόσμια κοινότητα δεν εναρμονιστεί με έναν νέο τρόπο ζωής και δεν συγχρονιστεί σε μια καθολική προσπάθεια να απαλλαγούμε από τον ιό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν αποτελεί έκπληξη» μια αναφορά κρούσματος κοροναϊού στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, νωρίτερα δηλαδή από την περίοδο που πιστεύεται ότι έφθασε ο ιός στη χώρα, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αναφορές για προγενέστερα κρούσματα.
«Είναι επίσης πιθανό να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις προγενέστερων κρουσμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάν Λιντμάιερ στη διάρκεια ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Ζήτησε μάλιστα από τις χώρες που εμφανίστηκε ο ιός να κάνουν την σχετική έρευνα για τα «χαμένα» ή τα «κρυφά» κρούσματα. Τα κρούσματα δηλαδή που δεν είχαν εντοπιστεί, επειδή δεν είχε γίνει γνωστή η ύπαρξη του ιού, αλλά οι ασθενείς έφυγαν από την ζωή έχοντας όλα τα συμπτώματα του κοροναϊού.
Ειδικότερα, ενθάρρυνε και τις υπόλοιπες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους με τα κρούσματα του ιού από το τέλος του 2019 λέγοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο μια «νέα και σαφέστερη εικόνα» της πανδημίας.
Το περιστατικό στη Γαλλία
Ένα γαλλικό νοσοκομείο, το οποίο επανέλεγξε παλαιά δείγματα από ασθενείς με πνευμονία, διαπίστωσε ότι είχε νοσηλεύσει έναν άνδρα, ο οποίος είχε νοσήσει από COVID-19 από τις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα προτού η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαιώσει τα πρώτα κρούσματα.
Πώς εντόπισαν το πρώτο κρούσμα κοροναϊού
Μιλώντας στο BFM TV, ο Γάλλος γιατρός είπε: «Πραγματοποιήσαμε εκ νέου ανάλυση σε όλα τα αρνητικά τεστ που είχαν γίνει σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με πνευμονία. Από τους 24 ασθενείς, βρήκαμε ένα θετικό στον κοροναϊό στις 27 Δεκεμβρίου, όταν ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Avicenne».
Ερωτηθείς εάν έκανε ξανά το τεστ προκειμένου να βεβαιωθεί πως τα δείγματα ταιριάζουν με τα αποτελέσματα των τεστ για κοροναϊό, ο καθηγητής Κοέν επιβεβαίωσε και πάλι την διάγνωσή του. «Ναι, ταιριάζει απόλυτα. Κάναμε δύο φορές τον έλεγχο και ταιριάζει, οπότε έχουμε κρούσμα κοροναϊού στην Γαλλία από τον Δεκέμβριο».
Τα συγκλονιστικά αυτά ευρήματα προκάλεσαν σοκ στην γαλλική επιστημονική κοινότητα αλλά και στους απλούς πολίτες, δεδομένου ότι μέχρι τώρα, ήταν γνωστό πως ο κοροναϊός δεν είχε εξαπλωθεί στην Γαλλία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Η γυναίκα του εργαζόταν σε ιχθυοπωλείο
Όπως δήλωσε ο γιατρός, ο ασθενής ήταν άρρωστος για 15 ημέρες και μόλυνε τα δύο του παιδιά, αλλά όχι την σύζυγό του που εργάζεται σε ένα ιχθυοπωλείο σούπερ μάρκετ. Ο γιατρός ρώτησε εάν η σύζυγος μπορεί να είχε εκτεθεί σε ψάρια από την Κίνα, αλλά αργότερα επιβεβαίωσε πως είχε εκτεθεί μόνο σε ψάρια που παράγονται στην Γαλλία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο άνδρας αυτός μπορεί να είναι και ο «ασθενής μηδέν». «Αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι ασθενείς σε άλλες περιοχές» τόνισε συμπληρώνοντας «Ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα».
Τόσο ο άνδρας όσο και τα δύο του παιδιά έχουν αναρρώσει πλήρως και είναι καλά στην υγεία τους. Να σημειωθεί πως η Γαλλία είναι μία από τις χειρότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 24.000.
Η πανδημία ίσως κρατήσει 2 χρόνια
Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί η πρόβλεψη ομάδας Αμερικανών εμπειρογνωμόνων ότι η πανδημία του νέου κοροναϊού μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια και ότι δεν θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρις ότου αποκτήσουν ανοσία τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού!
Η καταπολέμηση του SARS-CoV-2, που σαρώνει την υφήλιο, μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη σε σχέση με την γρίπη, αιτία των περισσότερων πανδημιών στην πρόσφατη ιστορία, λόγω της ικανότητάς του να εξαπλώνεται από ασυμπτωματικούς φορείς, αναφέρει η έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που επικαλείται το Bloomberg. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι μπορεί να είναι στην πιο μολυσματική φάση πριν ακόμη εκδηλώσουν συμπτώματα της Covid-19, λένε οι Αμερικανοί ειδικοί.
Μετά την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων ανά την υφήλιο με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού, πολλές κυβερνήσεις χαλαρώνουν σταδιακά και προσεκτικά τα lockdown, αλλά η πανδημία πιθανώς να συνεχιστεί κατά κύματα, που ίσως διαρκέσουν και πέραν του 2022, προειδοποιούν οι συντάκτες της μελέτης, δηλαδή ο Μάρκ Λίπσιτς, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο διευθυντής του CIDRAP Μάικλ Όστερχολμ κι ο ιστορικός Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τουλέινι, Τζον Μπάρι. Κι όπως επισημαίνουν θα πρέπει οι κυβερνήσεις κατά τη χάραξη των μέτρων να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι «η πανδημία αυτή δεν θα τελειώσει σύντομα και ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές περιοδικές επανεμφανίσεις της νόσου την επόμενη διετία».
Ερευνητές και φαρμακευτικοί κολοσσοί ανά την υφήλιο δίνουν μάχη με το χρόνο για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κοροναϊού, που ίσως είναι διαθέσιμα σε μικρές ποσότητες ενδεχομένως ακόμη και φέτος. Αν και δεν ήταν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες εμβολίων κατά την επιδημία της γρίπης του 2009-2010 παρά μόνον μετά την κορύφωσή της στις ΗΠΑ, τα εμβόλια αυτά απέτρεψαν έως και ενάμιση εκατομμύρια κρούσματα και 500 θανάτους μόνον στην Αμερική, σύμφωνα με μια μελέτη.