Οι υψηλοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές καθώς και το ασταθές φορολογικό σύστημα που τροποποιείται συνεχώς διώχνει από την Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις.
Επιχειρηματίες που τα χρόνια της κρίσης παρέμειναν στην Ελλάδα πλέον εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εκτιμούν ότι θα έχουν αφενός καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και αφετέρου θα περιορισθούν σημαντικά φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη και τους υψηλότερους στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη που φθάνουν το 39,65% (συντελεστές κερδών και μερισμάτων).
Μελέτες που έχουν γίνει από μεγάλους ελεγκτικούς οίκους καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, αν δεν μειωθούν οι συντελεστές (φορολογικοί) τότε δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.
Ελληνικές επιχειρήσεις «φεύγουν» για Κύπρο και Βουλγαρία
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στην Κύπρο δείχνουν πως οι εγγραφές ελληνικών επιχειρήσεων ανήλθαν το διάστημα 2012-2017 σε 6.962. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εξ αυτών έγιναν την τελευταία διετία.
Ειδικότερα, το 2016 προχώρησαν σε εγγραφή 1.799 εταιρείες, ενώ το 2017 περίπου 1.800.
Μάλιστα, ακόμα και την περίοδο που η Κύπρος ήταν σε πρόγραμμα, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις διάλεξαν να συνεχίσουν εκεί τις δραστηριότητές τους. Γενικότερα, την περίοδο 2014-2015 προστέθηκαν στο Μητρώο της Κύπρου περίπου 1.700 επιχειρήσεις.
Στη γειτονική Βουλγαρία, σύμφωνα με μεγάλα γραφεία φοροτεχνικών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκε το 2017 αύξηση 30% σε σύγκριση με το 2016.
Δηλαδή έχουν μεταναστεύσει στη Βουλγαρία 30% περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και στις δύο χώρες, τόσο οι φορολογικοί συντελεστές όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μεγάλες διαφορές συγκριτικά με τους συντελεστές που ισχύουν στη χώρα μας.