Τα νταούλια και τα βιολιά άρχισαν να κτυπούν από τα Σκόπια πριν αλέκτωρ φωνήση τρις. Με την συμφωνία των Πρεσπών μετέωρη, μια και δεν έχει περάσει από τα δύο Κοινοβούλια, ο Ζ. Ζάεφ έβγαλε το δήθεν μειλίχιο ύφος του και έτριξε τα αιχμηρά δόντια του.
Και τι δεν είπε στη Σκοπιανή Βουλή. Από το θα διδάσκεται η σλαβοβουλγάρικη δήθεν «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, μέχρι ότι θα στηθούν χοροί με «μακεδονικά» τραγούδια στη Θεσσαλονίκη.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, γράφε φωνή του Τσίπρα, αυτές είναι υπερβολές που γίνονται στα Σκόπια, προκειμένου να εξασφαλίσει ο Ζάεφ τις ψήφους των αποστατών του VMRO, στην τρίτη και τελική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιανουάριο.
Κι ενώ στην Ελλάδα αποφάσισε ο κ. Γαβρόγλου να αφαιρέσει από τα μαθητικά βιβλία το κεφάλαιο που αφορά τον Παύλο Μελά, ήρωα του μακεδονικού αγώνα, με το αιτιολογικό, για να μην κουράζονται οι μαθητές, στα Σκόπια από βήματος της τοπικής Βουλής ο Ζάεφ δήλωσε ότι «είμαστε Μακεδόνες με το δικό μας έδαφος και την δική μας γλώσσα. Με την ιστορία τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Μακεδονίας».
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μιλώντας για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, σφύριζε κλέφτικα στα εδώ όργανά του να σπεύσουν να φτιάξουν ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις, με σκοπό να διαδώσουν την λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα στην χώρα μας.
Σε όλα αυτά ο Α. Τσίπρας τηρεί σιγή ιχθύος, μια και επιμένει όλες αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την συμφωνία των Πρεσπών.
Ακόμη και ο Ν. Κοτζιάς, αρχιτέκτονας της συμφωνίας, δήλωσε, μετά από αυτές τις διακηρύξεις Ζάεφ, ότι αν ήταν υπουργός Εξωτερικών θα τράβαγε το αυτί του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το αυτί του Τσίπρα δεν ίδρωσε, παρ’ όλο που έχει αυτή την περίοδο και την ιδιότητα του ΥΠΕΞ.
Για τους σκοπιανούς, παλιός διπλωμάτης που υπηρέτησε σε βαλκανικές χώρες, έλεγε ότι δεν έχουν μπέσα. Αυτό αποδεικνύεται και με τις συνεχείς παραβιάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995. Από τα αγάλματα και τις ονομασίες δρόμων στη γειτονική χώρα μέχρι τους χάρτες και τις αλυτρωτικές διδασκαλίες στα σχολεία τους.
Η ελληνική πλευρά, δυστυχώς, έδωσε τα όπλα στη Σκοπιανή να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, με αφορμή την σύνοδο του Βουκουρεστίου, στην οποία δεν συζητήθηκε καν η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη βγήκε και δήλωσε ότι βάλαμε veto στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κάτι που τυπικά δεν συνέβη με αποτέλεσμα να μας σύρουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η διεθνής πολιτική όταν γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερική βλάπτει συχνά τα εθνικά συμφέροντα. Γιατί δεν ετέθη επίσημα θέμα veto για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η γνώση και μόνο την ελληνικής αντίρρησης, είχε σαν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ, παρά τη έντονη δυσαρέσκεια τους, να μην φέρουν το θέμα προς συζήτηση στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Και για να επανέλθουμε στο σήμερα:
Ήδη από τον περασμένο μήνα εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα από το «Ουράνιο τόξο» με το οποίο καλείται η χώρας μας να αναγνωρίσει, μεταξύ άλλων, «εθνική μακεδονική μειονότητα» και να προχωρήσει στην εισαγωγή της «μακεδονικής γλώσσας» στη δημόσια εκπαίδευση.
Επίσης ζητείται να αναγνωρίσει η Ελλάδα την εθνική μακεδονική μειονότητα και να εισάγει τη μακεδονική γλώσσα στην δημόσια εκπαίδευση.
Παράλληλα να επιτρέψει άμεσα την άνευ όρων επιστροφή των «Μακεδόνων» πολιτικών προσφύγων, κλείνοντας έτσι οριστικά και αμετάκλητα ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που αποτελεί παράλληλα και την τελευταία ανοικτή πληγή του εμφυλίου πολέμου.
Και ακόμη να προχωρήσει η Ελλάδα, άμεσα στην νομιμοποίηση της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, όπως επιτάσσουν οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την ίδια ώρα στην Αριδαία ιδρύθηκε η «Μακεδονική κίνηση προώθησης της μητρικής γλώσσας» με τον διακριτικό τίτλο: «ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ»
Και σκοπό την προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών, στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές η μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως:
α) εκθέσεων, προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων επιμόρφωσης καθώς και κάθε τύπου εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
β) εκδόσεις CD/DVD
γ) παρουσιάσεις βιβλίων
δ) ανάληψη εκδοτικής δραστηριότητας, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής.
ε) καθώς και κάθε συναφής εκδήλωση.
Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών η εταιρεία θα μπορεί να ενεργεί όλες τις προσήκουσες πράξεις”.
Βεβαίως όταν ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γ. Μπαλάφας μας απαγορεύουν να μιλάμε για Σκοπιανό και να χρησιμοποιούμε το όρο «Μακεδονικό» κι όταν οι Τζανακόπουλος, Γαβρόγλου, Τσακαλώτος και λοιποί έχουν γράψει ότι δεν τους πειράζει η γειτονική μας χώρα να ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα ήταν υπερβολικό γι’ αυτούς και τους ομοίους τους, παρά την έντονη αντίθεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να θέσουν θέμα στις διαπραγματεύσεις για γλώσσα και εθνότητα.
Κατά συνέπειαν δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτές τις «λεπτομέρειες», μια και την πρόσφατη ιστορία την διαβάζουν από βιβλία που απλά ηρωοποιούν μονόπλευρα τον Άρη Βελουχιώτη και όχι από αυτό του πρώην συντρόφου τους Σάκη Μουμτζή με τίτλο «Η κόκκινη βία» και υπότιτλο «ένοχες σιωπές και αριστεροί μύθοι»…