Η εκτίμηση της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7% το 2017 συμφωνεί με εκείνη των περισσότερων διεθνών οίκων, όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και είναι απολύτως ρεαλιστική, σε συνάρτηση με τις προσδοκώμενες πολιτικές εξελίξεις (κλείσιμο β' αξιολόγησης, μέτρα για το χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News.
«Η ανάπτυξη, προσθέτει, δεν θα έρθει για την Ελλάδα αν προσπαθήσει να μεταβληθεί σε φορολογικό παράδεισο ή σε χώρα φτηνής και χωρίς δικαιώματα εργασίας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας βρίσκονται αλλού: στους υψηλά καταρτισμένους νέους ανθρώπους, στη στρατηγική γεωγραφική της θέση», τονίζοντας ότι «στόχος μας δεν είναι η επίτευξη μιας ονομαστικής ανάπτυξης στα ίδια σαθρά θεμέλια του παρελθόντος αλλά προσπαθούμε να θέσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη δίκαιη, σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, και βιώσιμη, οικονομικά και περιβαλλοντικά».
Αναφερόμενος στην προσέλκυση επενδύσεων ο αν. υπουργός τονίζει πως βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο 11 επενδύσεις (συνολικού ύψους 1,1 δισ. Euro), σε τομείς στρατηγικής σημασίας, ενώ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ, η Ελλάδα είναι έκτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, και πρώτη μετά τις πέντε μεγάλες οικονομίες της Ένωσης, ως προς την απορρόφηση των πόρων.
Συγκεκριμένα έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες ύψους 900 εκατ. ευρώ (2,36 δισ. ευρώ με τη μόχλευση των πόρων) για έργα υποδομής και για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν ακόμη περισσότερες συμφωνίες.
«Για την προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, και απλοποιεί τις διαδικασίες σύστασης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης.
«Σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας στέκονταν πάντα οι σοβαροί διεθνείς επενδυτές με τους οποίους συζητούμε. Παράλληλα με τις θεσμικές παρεμβάσεις, προωθούμε σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουμε το επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία. Από την πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τα τρία εργαλεία που ενεργοποιούνται άμεσα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα διπλασιαστεί με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί».
Σε σχέση τέλος με τις πολιτικές εξελίξεις ο Αν. υπουργός Οικονομίας αναφέρει ότι «Τα σενάρια πολιτικής αστάθειας που απεργάζεται διαρκώς η ηγεσία της ΝΔ είναι ανεύθυνα και θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνα για την πορεία της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης» ενώ σημειώνει πως ενώ «στη συμφωνία με τους εταίρους που εφαρμόζουμε, περιλαμβάνονται και πολλά δύσκολα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ήδη πληγεί τα χρόνια της κρίσης», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, ακόμη και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό.