Χιλιάδες δάνεια α΄ κατοικίας, επιχειρηματικά αλλά και αγροτικά περνάνε με ταχύτατους ρυθμούς στα χαρτοφυλάκια των "κορακιών", τα οποία αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές από τις τράπεζες ποντάροντας στη διαδικασία των πλειστηριασμών για να τα κάνουν δικά τους.
Τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος αποδεικνύουν ότι τα ξένα funds ξεκίνησαν τις στιγμές... δόξας επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ανέβασαν ταχύτητες από το περασμένο καλοκαίρι, μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας! Το καταστροφικό τρίτο μνημόνιο του τυχοδιώκτη Τσίπρα το 2015 και η υπογραφή του για την εφιαλτική τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε συνδυασμό με την ισοπέδωση της μεσαίας τάξης και εκατοντάδων χιλιάδων μεροκαματιάρηδων, μικροεπιχειρηματιών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό κοινωνικό σκηνικό.
Οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού αναμένεται να γίνουν πιο εμφανείς τους επόμενους μήνες, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι θα χάσουν τις περιουσίες τους αντί... πινακίου φακής. Εκτιμάται ότι από το 2021, οι κατασχέσεις θα προσλάβουν διαστάσεις... πανδημίας οδηγώντας σε καταστροφή τους δοκιμαζόμενους από τον κορωνοϊό συμπολίτες μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, από τα περίπου 17.000 δάνεια που είχαν περάσει σε funds μέχρι τις τελευταίες ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, φτάσαμε στο τέλος του α΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους, στα 30.837!!! Μάλιστα, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα από το γ΄ τρίμηνο του 2019 έως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2020, σημειώθηκε αύξηση των δανείων που μεταβιβάστηκαν, σε ποσοστό 53,4%! Πρέπει δε να επισημανθεί ότι τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μεταβιβάστηκαν σε funds διαμορφώθηκαν στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2020 στα 5.915, έναντι 3.719 στο τέλος του γ΄τριμήνου του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 59%!
Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί και δείχνουν τι θα επακολουθήσει όταν θα αρχίσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί. Και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη πόσες χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν από τον προσεχή χειμώνα σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των συνεπειών του lockdown και πόσες δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στον νέο πτωχευτικό κώδικα καθώς τα κριτήρια θα είναι πιο αυστηρά και οι εξαιρέσεις περισσότερες...
Οδηγός επιβίωσης από τα… αρπακτικά με 10 SOS
Ο νόμος Κατσέλη εξακολουθεί να ισχύει για όλα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είτε οφείλουν προς τις τράπεζες, είτε προς τα funds που έχουν αγοράσει τα δάνειά τους
Έκπληξη, ανασφάλεια και φόβος διακατέχουν πλέον δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες α΄ κατοικίας, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι μαθαίνουν... τελευταίοι ότι τα δάνειά τους έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες σε... ευαγή ιδρύματα ξένων και εγχώριων funds, που θα κάνουν "χρυσές" δουλειές στο real estate.
Ουσιαστικά μιλάμε για... επέλαση, καθώς "κόκκινα" στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια €30,8 δισ. έχουν περάσει στα... κοφτερά "νύχια" των "αρπακτικών", τα οποία μάλιστα θα είναι ακόμη πιο... ακονισμένα σε λίγο καιρό, όταν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο πόνο σε περισσότερους
δανειολήπτες. Οι τράπεζες λόγω της μεγάλης πίεσης που αντιμετωπίζουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετά την καταστροφική διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα εγκλήματα του Βαρουφάκη κατά το α΄ εξάμηνο του 2015, προχωρούν ακάθεκτες σε μαζικές πωλήσεις "κόκκινων" δανείων, αυξάνοντας τη ρευστότητά τους και γεμίζοντας με τεράστια ανασφάλεια τους δανειολήπτες σχετικά με το δικό τους αύριο.
Τι πρέπει να γνωρίζουν όμως οι δανειολήπτες σχετικά με τους... λογαριασμούς που ανοίγουν με τα funds; Τα βασικά σημεία SOS είναι τα εξής:
- Ο οφειλέτης και ο εγγυητής πρέπει να ενημερωθούν πριν από τη μεταβίβαση με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, δηλαδή τηλεφωνική επικοινωνία, e-mail ή ταχυδρομική επιστολή. Κάθε περίπτωση αιφνιδιασμού συνιστά "κακή πίστη", ενώ αντίκειται στους κανόνες δεοντολογίας.
- Η πώληση ή μεταβίβαση ενός δανείου (απαίτησης), καθώς και η περίπτωση ανάθεσης διαχείρισης, δεν χειροτερεύει τη δικονομική θέση του οφειλέτη και του εγγυητή σε σχέση με το καθεστώς της σύμβασης που είχε υπογράψει με την τράπεζα.
- Δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση όρου ή όρων της δανειακής σύμβασης.
- Δεν επιτρέπεται η αύξηση του επιτοκίου πλην κάποιων περιπτώσεων όπου αυτό συνδέεται με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. euribor ή κυμαινόμενο).
- Αναγκαία προϋπόθεση για να πουληθεί ένα "κόκκινο" δάνειο είναι η εξώδικη πρόσκληση προς τον δανειολήπτη ή τον εγγυητή
εντός 12 μηνών πριν την προσφορά, ώστε να γίνει διακανονισμός των οφειλών. Η διαδικασία αυτή προβλέπει... μολύβι και χαρτί προκειμένου να γίνει η πιο κατάλληλη ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας (Ν. 4224/2013).
- Όποιος δανειολήπτης δεν ανταποκρίνεται στη διαδικασία που ορίζεται, τότε θεωρείται αυτομάτως ως μη συνεργάσιμος και κινούνται οι διαδικασίες για την κατάσχεση του περιουσιακού στοιχείου του με συνοπτικές διαδικασίες.
- Κάθε εταιρεία που αγοράζει ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο είναι υποχρεωμένη να εκκινεί εκ νέου τη διαδικασία επίλυσης των καθυστερήσεων, ακόμη και αν αυτή είχε ξεκινήσει πριν από την ίδια την τράπεζα.
- Ο νόμος Κατσέλη εξακολουθεί να ισχύει για όλα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είτε οφείλουν προς τις τράπεζες, είτε προς τα funds που έχουν αγοράσει τα δάνειά τους.
- Κάθε θιγόμενος δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, εφόσον αισθανθεί... αφόρητη πίεση από το fund για την εξόφληση της οφειλής του δανείου.
- Κάθε φάκελος δανείου προϋποθέτει τον εξατομικευμένο έλεγχο από δικηγόρο, ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχουν μονομερείς ενέργειες από την πλευρά των εταιρειών που έχουν αγοράσει την απαίτηση, τότε υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε ο δανειολήπτης να μην πέφτει σε... κενό.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες, το Ειρηνοδικείο Αχαρνών, με την υπ΄ αριθμόν 137/2020 απόφασή του, διέγραψε το 100% των οφειλών άνεργου δανειολήπτη. Η απόφαση αυτή δεν έχει προηγούμενο, καθώς για πρώτη φορά το δικαστήριο αποφασίζει μια τόσο μεγάλης έκτασης διαγραφή σε οφειλή δανειολήπτη.
Δάνεια που έχουν... περάσει σε funds
Γ΄ τρίμηνο 2019 20.105
Δ΄ τρίμηνο 2019 23.537
Α΄ τρίμηνο 2020 30.837
Μεταβολή εξαμήνου 53,4%
Δάνεια ανά κατηγορία που ανήκουν σε "γεράκια"
Κατηγορία Γ΄ τρίμηνο 2019 Δ΄ τρίμηνο 2019 Α΄ τρίμηνο 2020
Επιχειρήσεις 5408 6.400 8.851
Μη χρηματοπιστωτικές 5.361 6.353 8.773
επιχειρήσεις
Ελεύθεροι επαγγελματίες, 2.256 3.273 5.647
αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις
Στεγαστικά δάνεια 2.329 2.317 4.416
Καταναλωτικά δάνεια 10.105 11.539 11.833
Ασφαλιστικές και λοιπά 47 48 49
χρηματοπιστωτικά ιδρύματα