Αθόρυβος και αποτελεσματικός, ο Υπουργός Οικονομικών γνωρίζει άψογα τη δουλειά του και είναι πιστός σε συγκεκριμένες αρχές.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Γιατί; Διότι πολύ απλά, από τους περισσότερους Ευρωπαίους και Έλληνες υπουργούς Οικονομίας που έχω γνωρίσει (με δύο ή τρεις εξαιρέσεις, όπως ο Ζακ Ντελόρ π.χ.) είναι ο πιο προσαρμοσμένος στο ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό ταυτοχρόνως σύστημα της μεικτής οικονομίας.
Γνωρίζει από μέσα και με πολλές λεπτομέρειες τις λειτουργίες του συστήματος και ως εκ τούτου μπορεί να το διαχειρίζεται αποτελεσματικά και αποδοτικά, όταν αυτό χρειάζεται.
Ποιο είναι όμως, αυτό το σύστημα της ευρωπαϊκής μεικτής οικονομίας; Αν θέλει να δει κανείς το θέμα ιστορικά, θα μπορούσε να αντλήσει πολλά στοιχεία από το έργο του σημαντικού αλλά άγνωστου στη χώρα μας Βέλγου ιστορικού Ανρί Πιρέν (1862-1935), ο οποίος υποστήριζε ότι επειδή η οικονομία είναι οι άνθρωποι, η ιστορική της πορεία περνά μέσα από φάσεις εξέλιξης, όπου ελευθερία και παρέμβαση διαδέχονται η μία την άλλη σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η σημερινή ευρωπαϊκή οικονομία, θεμελιώθηκε πάνω σ΄ ένα έντονα παρεμβατικό μείγμα, κεϋνσιανής εμπνεύσεως, στο οποίο προστέθηκε και γερμανικός φιλελευθερισμός. Αρχικά δε στηρίχθηκε στην αμερικανική χρηματοδότηση, η οποία κάλυψε ένα σοβαρό έλλειμμα αποταμίευσης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο βάσιμο συμπέρασμα ότι η αναπτυγμένη ευρωπαϊκή οικονομία είναι ένας συνδυασμός κρατικού παρεμβατικού και ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κινητήρια δύναμη την μαζική κατανάλωση. Αυτή η τελευταία είναι το μεγάλο κλειδί της επιτυχίας της Δύσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χάρη τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής που συνεπάγεται, οδήγησε στο περίφημο κράτος ευημερίας της Ευρώπης.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής καθηγητής Χρηματοοικονομίας, πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν ένας νέος οικονομολόγος, εμποτισμένος από τις αρχές αυτές και με ιδιαίτερη προτίμηση για το κράτος.
Έχοντας επίσης πολυτεχνική παιδεία, ως απόφοιτος, μεταξύ άλλων, της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, ο σημερινός υπουργός Οικονομίας, διακρίνεται για τις ρεαλιστικές και πρακτικές προσεγγίσεις του και για τον συνετό τρόπο διαχείρισης μιας οικονομίας, η οποία ήδη καλείται να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητες δυσκολίες.
Κατά συνέπεια στο τιμόνι της χρειάζεται έναν ψύχραιμο και υπεύθυνο οδηγό, ικανό να αντισταθεί στο πελατειακό κράτος που αργά ή γρήγορα θα ξιφουλκήσει.
Και στο επίπεδο αυτό, για τη χώρα θα υπάρξει μια εξόχως επικίνδυνο παιγνίδι. Η πανδημία θα οδηγήσει το ελληνικό χρέος εκ νέου προς τα πάνω.
Οι συντεχνιακές δυνάμεις, στην περίπτωση αυτή, μέσω του λαϊκισμού θα επιδιώξουν για μίαν ακόμη φορά να αποκομίσουν τα περισσότερα δυνατά οφέλη εις βάρος της χώρας και των ασθενέστερων τμημάτων του πληθυσμού της.
Στο επίπεδο αυτό, λοιπόν, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, πρέπει από τώρα να πάρει τα μέτρα του και αν ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα που ο κόσμος πρέπει να μάθει. Κυρίως δε, είναι ζωτική ανάγκη, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομίας και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, πέρα από τα τετριμμένα, να πουν πώς έχει η πραγματικότητα. Θα πρέπει να προλάβουν τη λαίλαπα του λαϊκισμού, της παραπληροφόρησης και της χυδαιότητας που εκκολάπτεται και να ενημερώσουν έναν κόσμο που τους εμπιστεύεται και θέλει να ενημερωθεί.
Στον ευρύτερο δημοκρατικό κεντροδεξιό και κεντροαριστερό χώρο, υπάρχουν σήμερα νέοι πολιτικοί που δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με τις πάλαι ποτέ φαιοκόκκινες ιδεοληψίες και τις ολέθριες επιπτώσεις τους στην πορεία της χώρας.
Ας αποτελέσουν έτσι δυναμικό αντίβαρο σε όλους αυτούς, που με απίστευτο κυνισμό και αποκρουστική ιδιοτέλεια γυρίζουν την πλάτη στην πραγματικότητα.