Το αναθεωρημένο μνημόνιο βάζει τη βάση για την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι και 25000 ευρώ από 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Η συγκεκριμένη πρόταση, έχει γίνει από το ΔΝΤ το 2013 και έχει την βάση της στο ότι η αποδίδουν περίπου 15 εκ ευρώ περίπου το 0,1% των συνολικών εισπράξεων του ΦΠΑ που αναμένεται να φτάσουν για φέτος τα 14,85 δις ευρώ ενώ παράλληλα εγκλωβίζουν πόρους και προσωπικό για το έλεγχο των δηλώσεων.
Το 2014 αποφασίστηκε η προαιρετική απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι και 10.000 ευρώ.
Τώρα το αναθεωρημένο μνημόνιο ζητά να γίνει μελέτη σκοπιμότητας με στόχο να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα μιας αύξησης του ορίου στα 25.000 όπως ισχύσει στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Απώτερος στόχος της αλλαγής είναι οι ελεγκτικές και διωκτικές αρχές του ΥΠΟΙΚ να επικεντρωθούν σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις και να κυνηγήσουν την φοροδιαφυγή του ΦΠΑ που φτάνει σε ετήσια βάση (το 33% του συνόλου των εσόδων) σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Από την άλλη η απαλλαγή από τον ΦΠΑ μεταφράζεται σε σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», αλλά και σε απώλεια επιστροφών ΦΠΑ για τη συντριπτική τους πλειονότητα, αν επιλέξουν να μπουν στο νέο σύστημα.
Ολοι αυτοί μέχρι τώρα έπρεπε να υποβάλλουν ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, υποχρέωση η οποία για εννιά στους δέκα απαιτεί λογιστή, χαρτομάνι και εν τέλει διοικητικό κόστος, τόσο για τους φορολογουμένους όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση. Οσοι επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή να πωλούν τα αγαθά τους χωρίς ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα όμως οι επιτηδευματίες που θα ενταχθούν στο νέο αυτό γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ δεν δικαιούνται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνουν για τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου χάνουν το δικαίωμα να εισπράξουν επιστροφή ΦΠΑ Μάλιστα;
Πηγές του υπουργείου οικονομικών οι επιχειρήσεις με έσοδα μέχρι και 25.000 ευρώ συμψηφίζουν θετικά για αυτές το ΦΠΑ τους εξασφαλίζοντας έτσι επιστροφή παρά αποδίδοντας φόρο σε καθαρή βάση.
Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς.
Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια. Στην περίπτωση όπου στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 25.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.