Η πρώτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα
2 δις ευρώ στο τραπέζι από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο - Στο 130% η απόδοση και μερίσματα 1,4 δις. ευρώ για τους επενδυτές
Λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα τον Μάρτιο βρίσκεται το κλειδί των εξελίξεων γύρω από τον ΟΠΑΠ, με επίκεντρο την κίνηση ματ του Τσέχου μεγιστάνα Κάρελ Κόμαρεκ, με τη Δημόσια Πρόταση για το 67% των μετοχών της εισηγμένης. Μια κίνηση, η οποία ερμηνεύεται ως η πρώτη μεγάλη επένδυση, αλλά και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα στις προοπτικές του Ομίλου, μετά τις εκλογές και την κυβερνητική αλλαγή.
Είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη κίνηση σχετικά με τον ΟΠΑΠ, έξι χρόνια μετά την απόκτηση του 33% από το ελληνοτσεχικό σχήμα της Emma Delta Hellenic Holdings, που έφερε στα ταμεία του Δημοσίου 712 εκ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη αποκρατικοποίηση μετά από εκείνη των περιφερειακών αεροδρομίων.
Η Δημόσια Πρόταση του Sazka Group έρχεται σε μια περίοδο που ο ΟΠΑΠ καταγράφει θετικότατες επιδόσεις σε όλα τα μέτωπα (τζίρος, κερδοφορία), το στρατηγικής σημασίας project των VLTs βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη μετά και την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει την εγκατάσταση παιγνιομηχανημάτων αντιμετωπίζοντας σχετική απόφαση του ΣτΕ, και ενώ ο Όμιλος έχει ανταμείψει τους μετόχους και επενδυτές με απόδοση 130% από την εποχή της ιδιωτικοποίησης.
Για αυτό και ο Κόμαρεκ δηλώνει διατεθειμένος να ρίξει 2 δισ. ευρώ με στόχο να αυξήσει το ποσοστό του, συνεκτιμώντας ότι ανοίγει ένας νέος ευνοϊκός κύκλος για την ελληνική οικονομία μετά την ανάδειξη μιας κυβέρνησης που έχει προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων και τη διαμόρφωση ενός σαφώς πιο φιλικού περιβάλλοντος προς την επιχειρηματικότητα.
TO DEAL ΤΩΝ 2,5 ΔΙΣ
Όλα, όμως, ξεκίνησαν στις 14 Μαρτίου, όταν οι δύο Τσέχοι μεγαλοεπιχειρηματίες Κ. Κόμαρεκ και Γίρι Σμετς κατέληξαν σε συμφωνία για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους. Επί της ουσίας, για την εξαγορά των θέσεων του Σμετς στο Sazka Group, με το τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, να φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Ένα deal που σηματοδότησε την έξοδο του Σμετς από τον ΟΠΑΠ.
Πριν τη συμφωνία, στο Sazka Group συμμετείχαν ο όμιλος KKCG (Κόμαρεκ) με 75% και η Emma Capital (Σμετς) με 25%, ελέγχοντας αντίστοιχα ποσοστά στις διάφορες θυγατρικές.
Μετά από αυτήν, το 100% του Sazka Group πέρασε στον έλεγχο του KKCG, ο οποίος και απέκτησε τα μετοχικά ποσοστά στον ΟΠΑΠ, τη Sazka Τσεχίας, την ιταλική Lottoltalia και την αυστριακή Casinos Austria. Με την πλευρά Σμετς να αποχωρεί πλήρως από αυτές τις εταιρίες και να διατηρεί το σύνολο των μετοχών της κροατικής στοιχημαπκής SuperSport.
To γεγονός ότι ο Σμετς και οι οντότητες που αυτός ελέγχει περιλαμβάνονται στα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα κατά τη Δημόσια Πρόταση, οφείλεται στο ότι το deal μεταξύ των δύο Τσέχων τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών και των επίτροπων ανταγωνισμού των χωρών όπου δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένες εταιρίες.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ανεξάρτητα από την πορεία τη Δημόσιας Πρότασης, είναι βέβαιο ότι δεν θα επηρεαστεί η θέση των Ελλήνων μετόχων και συγκεκριμένα του Γιώργου Μελισσανίδη και του Χρήστου Κοπελούζου. Οι δύο ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στο σχήμα που εξαγόρασε το 33% του ΟΠΑΠ, διατηρώντας έκτοτε τόσο τις θέσεις όσο και το ρόλο τους στη διοίκηση της εισηγμένης. Ειδικότερα, όπως ξεκαθαρίζεται στη Δημόσια Πρόταση, αν και το 33,3% της Emma Delta Management ελέγχεται μέσω της Giorgiella Holdings Co Limited από τον Γιώργο Μελισσανίδη, δεν περιλαμβάνεται στα πρόσωπα και τις οντότητες που ενεργούν συντονισμένα με το Sazka Group.
Ο ΚΟΜΑΡΕΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Κάρελ Κόμαρεκ είναι να ενισχύσει το ποσοστό 23,7% που ελέγχει σήμερα στον ΟΠΑΠ, τουλάχιστον στο 33,4% κάτι που θα του επιτρέψει να ενοποιεί πλήρως τα αποτελέσματά του σε αυτά του Sazka Group, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το τζίρο του στα 10 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το κλίμα κινείται και η δήλωση του μέσω της οποίας εκφράζει την ετοιμότητά του να ρίξει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ για τη Δημόσια Πρόταση, τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία όπως τονίζει χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τις υπερ-αποδόσεις του ΟΠΑΠ για τους επενδυτές.
ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Η Δημόσια Πρόταση του Sazka Group αφορά κατ’ ανώτατο όριο τα 213,7 εκ. μετοχές (ποσοστό 67%) που δεν ελέγχονται από την Emma Delta, καθώς και το σύνολο των μετοχών που μπορούν να εκδοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης του μερίσματος, δηλαδή κατ’ ανώτατο όριο 11,96 εκ. μετοχές.
Ο τσεχικός όμιλος δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη στρατηγική του ΟΠΑΠ, ενώ δεσμεύεται να διατηρήσει την έδρα του στην Ελλάδα, αλλά και τη μετοχή του στο ΧΑ, εκτός αν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 90%.
Το προτεινόμενο αντάλλαγμα των 9,12 ευρώ/μετοχή αποτελεί τη μέση σταθμισμένη κατ’ όγκο τιμή της μετοχής κατά το τελευταίο εξάμηνο (διαμορφώθηκε στα 9,114). Σε σχέση με την τιμή ανά μετοχή του ΟΠΑΠ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 (προσαρμοσμένη για το μέρισμα ύψους 0,60 μετοχή που θα καταβληθεί στις 15 Ιουλίου), συνιστά απόδοση ύψους 28%, ενώ υπερβαίνει κατά 80% τη λογιστική αξία ανά μετοχή, με βάση το μέσο όρο των τελευταίων δύο δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης.
Επί της ουσίας, η Πρόταση απευθύνεται κυρίως σε funds που διατηρούν σημαντικές θέσεις στον ΟΠΑΠ έχοντας ήδη καταγράψει σημαντικές αποδόσεις, και προς τα οποία δίνεται μια ευκαιρία επωφελούς αποεπένδυσης.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου δίνουν το παρών περισσότερα από 160 ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή μετά την Emma Delta κατέχουν τα Vanguard Group, με 2,52%, η BlackRock, με 2,07%, το Alliance Bernstein LP με 1.06%, ενώ από 0,98% κατέχουν η νορβηγική Norges Bank και το Capital Group.
Ακολουθούν το Global Χ Management με 0,80%, καθώς και οι BNP Paribas, Alpha Asset Management και Lyxor International Asset Management με ποσοστά από 0,60% έως 0,73%.
«Είμαστε βέβαιοι ότι χάρη στη σταθερή στήριξη και την ενεργό ενασχόληση μας με τις δραστηριότητες της εταιρίας, έχουμε συμβάλλει στη δημιουργία σημαντικής αξίας για όλους τους μετόχους του ΟΠΑΠ. Από την 1η Μαρτίου 2013, δηλαδή την ημέρα της ανακοίνωσης της ιδιωτικοποίησες του, η συνολική απόδοση για τους μετόχους έχει ανέλθει σε 130% και συμπεριλαμβάνει καταβληθέντα μερίσματα συνολικού ύψους άνω των 1,4 δισ. ευρώ. Από την πλευρά μας, επιδιώκουμε να αυξήσουμε το μερίδιό μας στον ΟΠΑΠ και θέλουμε να δώσουμε στους υπάρχοντες μετόχους την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη από την αξία που έχουν συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών. Μέσω της προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης, η οποία υλοποιείται πλήρως σε μετρητά και είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, δεσμεύουμε κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την πρόταση αυτή», αναφέρει ο Τσέχος μεγιστάνας.
7 εκ. μετοχές αγόρασε ο Μελισσανίδης από τη Lottomatica – Είναι ο δεύτερος ισχυρότερος μέτοχος του ΟΠΑΠ
Οι εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΑΠ δεν περιορίζονται στη Δημόσια Πρόταση του Sazka Group, καθώς έχουν σημειωθεί και άλλες εσωτερικές μετοχικές ανακατατάξεις το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Μελισσανίδης πριν 20 περίπου ημέρες προχώρησε στην εξαγορά των θέσεων της ιταλικής Lottomatica στον ΟΠΑΠ. Η συμφωνία αφορούσε ένα πακέτο 7 εκ. μετοχών που πέρασε στα χέρια του Έλληνα επιχειρηματία ενισχύοντας τη συμμετοχή και το ρόλο του στον Όμιλο, καθώς είναι πλέον ο δεύτερος ισχυρότερος μέτοχος μετά τον Κόμαρεκ. Η πλευρά Μελισσανίδη ήταν συστατικός εταίρος της Emma Delta Hellenic Holdings που εξαγόρασε το 33% του ΟΠΑΠ, το 2013, μαζί με τους Γιρι Σμετς και Κ. Κόμαρεκ, αναλαμβάνοντας αυξημένες ευθύνες όσον αφορά το μάνατζμεντ του ομίλου.
Μετά την εξαγορά των μετοχών των Ιταλών, ο Γιώργος Μελισσανίδης κατέχει περί τα 26 εκ. μετοχές, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει, μέσω της Giorgiella Holdings Co, το 33,3% της Emma Delta Management Ltd, η οποία με τη σειρά της ελέγχει την Emma Delta Variable Capital Investment Company και μέσω αυτής την Emma Delta Hellenic Holdings Limited.
Με τη μετοχική έξοδο των Ιταλών επήλθαν και αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ, καθώς η Lottomatica διατηρούσε μια θέση, η οποία και πέρασε στην πλευρά Μελισσανίδη.
Έτσι, στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, εκτός από τον Α'Αντιπρόεδρο Σπ. Φωκά, που πέραν των άλλων, είναι και νομικός σύμβουλος της Aegean Marine Petroleum και τον Στ. Κωστόπουλο, στέλεχος της Aegean Oil και μέλος του Δ.Σ. της Emma Delta VCIC, συμμετέχει πλέον και ο Νίκος Ιατρού.
Μετά από αυτές τις αλλαγές, καθώς και τις επερχόμενες με τη Δημόσια Πρόταση είναι βέβαιο ότι η Emma Delta παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στον ΟΠΑΠ, όπου το μάνατζμεντ περνάει πλέον στα χέρια του Κ. Κόμαρεκ και του Γιώργου Μελισσανίδη.
Τα χρυσά χαρτιά του Ομίλου και ο "Mr. 3,1 billion dollars"
Η ηγετική διοικητική ομάδα του ΟΠΑΠ (Κόουπ, Ζίγκλερ, Φωκάς) που ενισχύθηκε πρόσφατα με την αναβάθμιση του Οδ. Χριστόφορου στη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις σε επίπεδο κύκλου εργασιών (4,4 δισ. πέρυσι χωρίς το τζίρο των VLTs), EBITDA (353,6 εκ.) και καθαρής κερδοφορίας (143,3 εκ.), ενώ η ακόνα για φέτος, με βάση το πρώτο τρίμηνο δείχνει προς ιστορικά υψηλά (τζίρος στα 396 εκ. ευρώ και εκτόξευση καθαρών κερδών κατά 43,5% στα 57,2 εκ.). Ο ΟΠΑΠ κινείται με στρατηγική παράλληλης ανάπτυξης όλων των πυλώνων, που σύμφωνα με ανάλυση της Edison Group θα διαμορφώσει τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου 2014-2020 σε 11,8 δισ.
Στο σταθερό πυλώνα των υφιστάμενων παιχνιδιών, οι ενέργειες για την αναβάθμιση του αθλητικού στοιχηματισμού οδηγούν ήδη σε βελτιωμένες επιδόσεις. Με σημαντικό ρόλο να παίζει η επένδυση στις συσκευές αυτόματης εξυπηρέτησης (SSBTs), που προσφέρουν εξατομικευμένη ελκυστική παικτική εμπειρία κατά τη διάρκεια αθλητικών γεγονότων. Μοχλό ανάπτυξης των ακαθαρίστων εσόδων θα αποτελέσει το project των VLTs, που υπολογίζεται ότι θα έχουν φέτος έσοδα 300 εκ. Στα τέλη του πρώτου τριμήνου, το δίκτυο καταστημάτων PLAY αριθμούσε 364 gaming halls, ενώ έχουν εγκατασταθεί 20.091 VLTs, εκ των οποίων τα 1.995 σε πρακτορεία. Παράλληλα, αναπτύσσεται και το δίκτυο κα Ντ. Κόουπ, Οδ. Χριστόφορου και Κ. Ζίγκλερ καταστημάτων ΟΠΑΠ, με 147 νέα μέχρι τα τέλη Μαρτίου και 650 από τον Ιανουάριο του 2018.
Έτερος πυλώνας θα είναι ο όμιλος Stoiximan, που σε συνδυασμό με την online πλατφόρμα αθλητικού στοιχηματισμού (Pamestoixima.gr) εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τα ακαθάριστα έσοδα του ΟΠΑΠ από το Διαδίκτυο το 2020 στα 225 εκ. ευρώ.
Ο ΚΟΜΑΡΕΚ
Μόνιμος θαμώνας στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου είναι ο 50χρονος Τσέχος billionaire Κάρελ Κόμαρεκ, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 3,1 δισ. δολάρια.
Αν και σπούδασε γιατρός, είδε από νωρίς το μέλλον του στις business. Η ευκαιρία δόθηκε όταν στην Τσεχία, μετά την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ, εφαρμόστηκε ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ασχολήθηκε αρχικά με την εμπορία βιομηχανικών υλικών, αλλά στη συνέχεια μπήκε στον ενεργειακό τομέα (βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου), που του έδωσε φτερά. To KKCG ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 ως όμιλος εξαγωγής πετρελαιοειδών. Μετά εξαγόρασε την MND (Moravske Naftove Doly AS), επεκτείνοντάς την σε Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Ουκρανία, Ρουμανία κ.α. Παράλληλα, άρχισε να χτίζει το χαρτοφυλάκιο του στην αγορά τυχερών παιχνιδιών. Το 2016 μαζί με τον Γ. Σμέτς ίδρυσαν το Sazka Group, που μέσα από διαδοχικές εξαγορές εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου σε όλη την Ευρώπη. Η δράση του Κόμαρεκ όμως ξεπέρασε τα σύνορα της γηραιάς ηπείρου καθώς επεκτάθηκε και στις ΗΠΑ, με την US Methanol , δημιουργώντας εργοστάσιο παραγωγής μεθανόλης στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.
Έτσι, σήμερα το KKCG έχει υπό τη σκέπη του business από τα τυχερά παιχνίδια και την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό, τη βιοϊατρική και τις νέες τεχνολογίες, με assets άνω των 2,5 δισ. δολ.
Ο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ - Σταθερός «συμπαίκτης» του Τσέχου
Σταθερά στο πλευρό του Κ. Κόμαρεκ βρίσκεται ο Όμιλος Κοπελούζου που συμμετέχει στις διεργασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ήδη από το 2012, διαβλέποντας στην ανοδική πορεία που θα ακολουθούσε από την ώρα που η εταιρία θα περνούσε σε ιδιωτικά χέρια.
Το ίδιο πράττει και σήμερα, κατέχοντας μετοχική και διοικητική θέση στον Όμιλο (ο Χρήστος Κοπελούζος είναι μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ), ποντάροντας στις αναπτυξιακές προοπτικές αφενός με την ενίσχυση της θέσης του Τσέχου μεγιστάνα, αφετέρου με το κλίμα γενικότερης αισιοδοξίας για την οικονομία μετά τις εκλογές.
Όλα αυτά σε μια περίοδο που ο Όμιλος Κοπελούζου έχει απλώσει την επιχειρηματική δράση του σε πολλά και διαφορετικά πεδία της αγοράς, από την ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, μέχρι ης συμβάσεις παραχώρησης, τις κατασκευές και το real estate.