Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική Κυβέρνηση αποτελεί η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου.
Η απόδοση του σημερινού reopening του δεκαετούς ομολόγου που είχε εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο τον περασμένο Μάρτιο, διαμορφώθηκε στο 1,5%, επιτυγχάνοντας ιστορικό χαμηλό.
Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 3 το μεσημέρι και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών για το εκ νέου άνοιγμα της έκδοσης ήταν πολύ ισχυρό και το πιο σημαντικό είναι ότι υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, με την αρχική τιμολόγηση της απόδοσης να διαμορφώνεται στο 1,55%.
Στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στην περιοχή του 1,47%, συνεπώς το premium που δόθηκε στους επενδυτές για να μπουν στο reopening δεν ήταν μεγάλο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για το αυριανό Eurogroup έχοντας στις αποσκευές του μια επιτυχή νέα έξοδο στις αγορές και ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που καλύπτει το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων και των λοιπών αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων του 2020, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω δημοσιονομικών ισοδύναμων μέτρων ύψους 1,231 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Tο Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις HSBC, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Goldman Sachs να προχωρήσουν στο reopening του ομολόγου δεκαετούς διάρκειας μέσω του οποίου είχαν αντληθεί τον Μάρτιο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%.
Τότε οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έκδοση περισσότεροι από 380 επενδυτές. Το μερίδιο συμμετοχής των hedge funds στην έκδοση ήταν μόλις 11%.
Τα νέα ομόλογα έχουν ίδιους όρους με τα ομόλογα του Μαρτίου (λήγουν στις 12 Μαρτίου 2029 και έχουν κουπόνι 3,875%), αλλά η απόδοσή τους είναι μειωμένη κατά περίπου 61%.
Η σημερινή έξοδος του ΟΔΔΗΧ στις αγορές ήταν η τέταρτη από την αρχή του έτους.
Το Ελληνικό Δημόσιο είχε ήδη καλύψει πριν από το reopening το φετινό πρόγραμμα δανεισμού του, ξεπερνώντας το μάλιστα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ (άντλησε συνολικά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του έτους μέσω των νέων εκδόσεων ομολόγων πενταετούς, 7ετούς και 10ετούς διάρκειας, ενώ προέβλεπε να αντλήσει έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ακόμα, μετά και τη δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι δανειακές ανάγκες του 2020 είναι σχεδόν μηδενικές και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2023.
Συνεπώς, η Ελλάδα δεν έχει μπροστά της άμεσες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις.
Ωστόσο, δεν μπορεί να απουσιάζει από τις αγορές για μεγάλο διάστημα. Αντιθέτως, πρέπει να δημιουργήσει χώρο για συνεχή παρουσία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στο εκ νέου άνοιγμα της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου και έχει ήδη δρομολογήσει τη μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων.
Το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου δεν αποσκοπούσε στην άντληση δανειακών πόρων, αλλά στην εδραίωση της τακτικής επαφής με τις αγορές, στη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων, στη μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου και στην αύξηση της ρευστότητας της συγκεκριμένης έκδοσης, καθώς επίσης στην περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής θεσμικών επενδυτών στον κατάλογο των κατόχων ελληνικού χρέους.
Επιπλέον, συμβάλλει στην αντικατάσταση του βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων, με μεσοπρόθεσμο και στέλνει άλλο ένα θετικό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα και τους οίκους αξιολόγησης.
Μητσοτάκης: «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης την ιστορικά χαμηλή απόδοση του 10ετούς ομολόγου», ενώ ταυτόχρονα συνεχάρη την Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχημένες προσπάθειές τους.
Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ανάρτησή του:
«Η ιστορικά χαμηλή απόδοση του 1,5% για το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας αποτελεί ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και στις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Θα ήθελα να συγχαρώ την Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχημένες προσπάθειές τους».
Σταϊκούρας: «Στόχος μια επιτυχημένη έκδοση με χαμηλό κόστος δανεισμού»
«Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μια μεγάλη έκδοση, αλλά μια πετυχημένη έκδοση με χαμηλό κόστος δανεισμού», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού», ανέφερε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.
Ακόμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας συμπλήρωσε «μέτρο σύγκρισης» είναι ο Μάρτιος του 2019, όταν το κόστος δανεισμού στην αντίστοιχη έκδοση ήταν 3,9%.
«Το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.