Τη δέσμευση της για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018 και την εξεύρεση λύσης για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, που έχασαν το ΕΚΑΣ, εξέφρασε στον ραδιοσταθμό ‘Στο Κόκκινο’ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Η κυρία Αχτσιόγλου μίλησε και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα για τους άνεργους, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και την κινητοποίηση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ασθενέστερων, αναφέρει το in.gr.
Πριν το τέλος του έτους η απόφαση για τις 120 δόσεις
Οι αιτήσεις για την υπαγωγή οφειλών στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες οφειλέτες, που χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα, θα γίνονται Ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), διευκρίνισε η υπουργός, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού.
Σημείωσε ακόμη ότι η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί πριν αλλάξει ο χρόνος και οι οφειλές, που θα υπάγονται σε αυτή, θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, ενώ οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο να κάνουν τη σχετική αίτηση έως το τέλος του 2018.
Σύμφωνα με την υπουργό η ρύθμιση αυτή αφορά και φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι), που δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους, εφόσον οι συνολικές οφειλές είναι 20.000 ευρώ ή οφειλές τους προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης υπερβαίνουν το 85% του συνόλου των οφειλών τους.
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αν οι οφειλές είναι έως 20.000 ευρώ, απαιτείται ο οφειλέτης να έχει μια θετική φορολογική δήλωση τον τελευταίο χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης.
Αν οι οφειλές είναι από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ υπάρχει ένα ακόμα κριτήριο βιωσιμότητας για ένταξη στη ρύθμιση δηλαδή το χρέος προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο με οκτώ. Ένα ακόμα κριτήριο για ένταξη στη ρύθμιση είναι η ακίνητη περιουσία, δηλαδή αυτή να μην είναι 25 φορές μεγαλύτερη από την οφειλή.
Η ρύθμιση αφορά εκείνους που δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους γιατί στη συνέχεια οι οφειλέτες, όπως εξήγησε η υπουργός, περνούν από ένα κριτήριο βιωσιμότητας και γιατί αυτή η ρύθμιση καλύπτει το πεδίο εκείνο που δεν καλύπτει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Σύμφωνα με την υπουργό γίνεται διαγραφή 85% προσαυξήσεων και τόκων, ο οφειλέτης παίρνει αμέσως ασφαλιστική ενημερότητα και υπάρχουν και άλλα ευεργετήματα.
Αύξηση κατώτατου μισθού το 2018
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος και ένας εξ αυτών είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η ενίσχυση εκείνων οι οποίοι έχασαν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.).
Η Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε ότι καθώς το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, αφού πλέον έχουμε έναν πλεονασματικό ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθημερινά μπορούμε να διορθώνουμε αδικίες και σιγά – σιγά θα βρεθεί λύση και για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δέσμευση.
ΠΑΜΕ: Οι μνήμες από την εξαπάτηση είναι νωπές
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ για αυτή τη δέσμευση της υπουργού Εργασίας. «Παραμονές πρωτοχρονιάς η κυβέρνηση μέσω συνέντευξης της υπουργού Εργασίας, ομολογεί πως οι άλλοτε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 δηλαδή στα 751 ευρώ, είναι αέρας κοπανιστός, καθώς ο κατώτερος μισθός θα εξακολουθεί να καθορίζεται με βάση κυβερνητικές αποφάσεις και σε χαμηλά επίπεδα ως μοχλός πίεσης των μέσων μισθών» αναφέρει το ΠΑΜΕ.
«Θυμίζουμε στους εργαζόμενους πως από το 2012 ο κατώτερος μισθός καθορίζεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου και κυβερνητική απόφαση, δηλαδή είναι νομοθετημένος, δεν προέρχεται από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις που ίσχυαν ως τότε. Ο κατώτερος μισθός μέσω της τότε δραστικής ονομαστικής συρρίκνωσής του (22% και 32% για τους νέους μέσω του άθλιου διαχωρισμού με βάση την ηλικία), σε συνδυασμό με την κατάργηση και την υποβάθμιση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και της ανύψωσης του ρόλου των ενώσεων προσώπου, μετατράπηκε από εργαλείο προστασίας των χαμηλόμισθων σε επιταχυντή της γενικευμένης μείωσης των μισθών. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία κάτω από 800 ευρώ βρίσκεται το 51,6% των εργαζόμενων» σημειώνει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει:
«Ειδικά για τον κατώτερο μισθό, οι μνήμες από την εξαπάτηση είναι νωπές. Να θυμηθούν οι εργαζόμενοι τις κούφιες υποσχέσεις και την κοροϊδία περί άμεσης επαναφοράς των 751 ευρώ, που μετά την ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μετατράπηκαν σε σταδιακή, δήθεν, επαναφορά. Στο 3ο μνημόνιο που προσυπόγραψε η κυβέρνηση περιλαμβανόταν η δέσμευση να μην υπάρχουν μεταβολές σε πρωτύτερες εργασιακές σχέσεις και μισθούς έως το 2018.»
» Σήμερα, η κυβέρνηση μέσω της συνέντευξης της Υπουργού εργασίας φανερώνει ξεδιάντροπα τις στοχεύσεις της. Ορίζει ως κανονικότητα και “δίκαιο που γίνεται πράξη”, την παγίωση της παρέμβασης της εκάστοτε κυβέρνησης πάνω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τους άθλιους-χαμηλούς μισθούς».
«Συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδικώντας:
Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις» καταλήγει το ΠΑΜΕ.