Μετ' επαίνων (από τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο) και μια καλή - ή κάπως καλύτερη - διατύπωση για το ελληνικό χρέος και τις προσπάθειες που έκανε και θα κάνει η χώρα μας, φαίνεται πως πλησιάζει πλέον στο τέλος της η 2η αξιολόγηση, μετά από περιπέτειες και παλινωδίες ενός ολόκληρου χρόνου που στοίχισαν τουλάχιστον δύο τρίμηνα οικονομικής ασφυξίας, αναζωπύρωση των κόκκινων δανείων και νέα καθυστέρηση στις κινήσεις για έξοδο στις αγορές, αναφέρει το protothema.
Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αναχωρούν το μεσημέρι της Τετάρτης για Λουξεμβούργο, αλλά όλοι οι ξένοι συνομιλητές της κυβέρνησης μιλούν για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων χωρίς να βάζουν στο κάδρο το χρέος. Η Αθήνα όμως επιμένει και ελπίζει σε κάτι παραπάνω από το Eurogroup της Πέμπτης: Να μη παραμείνουν τα πάντα εκεί που ήταν πριν ένα μήνα, στις 22 Μαΐου φέτος στις Βρυξέλλες, ώστε να μην φανεί πως η διαπραγμάτευση ήταν μάταιη και «κόλλησε» στα όσα συμφωνήθηκαν πριν ένα χρόνο, στο Eurogroup της 25ης Μαΐου του 2016.
Γερμανικό και όχι ...γαλλικό «κλειδί»
Όπως όλα δείχνουν όμως, η τελική λύση για το χρέος θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του κυρίου Σόιμπλε. Εξ ου και τα εγκώμια Σόιμπλε που –εκ του πονηρού- μίλησε κολακευτικά για την δουλειά που έκανε ο «εξαιρετικός και σκληρός διαπραγματευτής» Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως τον αποκάλεσε.
Θέλησε να δείξει έτσι πως η υπόθεση έχει ουσιαστικά κλείσει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες συζητήσεις σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Πέμπτης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά προσγείωσε τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο σχετικά με το χρέος, βάζοντας στην άκρη ενδεχομένως και την γαλλική πρόταση –που πάντως τον βολεύει καθώς μεταθέτει τις δύσκολες για τους Ευρωπαίους αποφάσεις για το μέλλον και εφόσον υπάρξει ισχυρή Ανάπτυξη.
Πέραν από μια «καλή κουβέντα» και μια καλύτερη διατύπωση για το χρέος, που στόχο έχουν να βοηθήσουν όλες τις πλευρές να διαχειριστούν επικοινωνιακά το κλείσιμο της πολυκύμαντης διαπραγμάτευσης, το μόνο που απομένει πραγματικά είναι να έρθει η επόμενη δόση των δανείων. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, χωρίς όμως να πει τι θα περιλαμβάνει. «Χρειαζόμαστε συμφωνία τώρα, η Ελλάδα έκανε ό,τι της αναλογούσε» ήταν και το μήνυμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις.
Τα σενάρια
Τι θα γίνει τελική την Πέμπτη στο Eurogroup; «Η έγκριση της δόσης είναι το μόνο βέβαιο», όπως έλεγε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «υπάρχει κοινή βούληση να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα». Στο Euro Working Group που θα προηγηθεί του Eurogroup αναμένεται θετική έκθεση όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Το ΔΝΤ θα εγκρίνει επί της αρχής ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς να συνεισφέρει χρήματα από τώρα. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση, πριν από τις λήξεις ομολόγων του Ιουλίου.
Ο αξιωματούχος απέφυγε να προσδιορίσει πάντως το ύψος της δόσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κυμανθεί μεταξύ 7 και 11 δισ. ευρώ, πιθανότατα όμως κάτω και από τα 9 δισ. ευρώ.
Για το χρέος, το καλύτερο δυνατό σενάριο για την ελληνική πλευρά προβλέπει ότι στην αυριανή απόφαση του Eurogroup:
- Θα ορίζεται η δυνατότητα επιμήκυνση του χρέους έως και 15 ή 20 χρόνια, αντί 0 ως 15 που προέβλεπε η τελευταία διατύπωση στο Eurogroup του Μαΐου.
- Θα πέσει κάτω από το 2,2% του ΑΕΠ ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022.
- Θα γίνεται λόγος για αναπτυξιακά μέτρα, με μέτρα τύπου «πακέτου Γιούνκερ» ή τη χρήση αδιάθετων κονδυλίων από το 3ο Μνημόνιο (όπως τα 19 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλπ).
Η στάση της Αθήνας
Αδιευκρίνιστη παραμένει πάντως η στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πολιτικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα επιμένουν ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί στις 15 Ιουνίου ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα να παραπεμφθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Η Αθήνα όμως -και το ειδικά το Μαξίμου- εξακολουθούν να θέλουν να πιέζουν το Βερολίνο. Είναι ενδεικτικό ότι η μονίμως αντιπολιτευόμενη τον Σόιμπλε εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, μετέδιδε και χθες πάλι ότι «ο Τσίπρας χρειάζεται ένα κούρεμα χρέους για την πολιτική του σωτηρία», τονίζοντας στον υπότιτλο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει από τους δανειστές μια παραδοχή για το χρέος και το ΔΝΤ εκβιάζει τον Β. Σόιμπλε».
Η γερμανική εφημερίδα, απηχώντας και όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο χθες ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζει πως «στους ψηφοφόρους τους ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί υπόσχονται ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν εν τέλει σε ένα κούρεμα του χρέους. Χωρίς αυτό δεν δικαιολογείται ότι επί δύο χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα, υπό την πίεση των δανειστών, έκανε πάντα το αντίθετο από ό,τι υπόσχονταν σε δύο προεκλογικούς αγώνες. Εκτός αυτού ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του μπορούν να "πουλήσουν" το κούρεμα χρέους ως παραδοχή των δανειστών και κυρίως τη Γερμανίας, ότι έχουν ευθύνη στην ελληνική κρίση χρέους και την απώλεια του 25% του ελληνικού ΑΕΠ».