Για μια σειρά μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα υπερβούν τις προσδοκίες των επενδυτών έκανε λόγο ο Ολι Ρεν μιλώντας στη Wall Street Journal.
Ο κ. Ρεν – μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας – είπε ότι λόγω της επιβράδυνσης στην οικονομία της ΕΕ η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων «σημαντικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις στα επιτόκια.
«Είναι σημαντικό να ανακοινώσουμε ένα πακέτο μέτρων με μεγάλη επίδραση το Σεπτέμβριο», δήλωσε ο κ. Ρεν που συμμετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, αναφέρει το newmoney.
«Οταν δουλεύεις με τις χρηματαγορές, είναι συχνά καλύτερα να λαμβάνεις περισσότερα παρά λιγότερα μέτρα» δήλωσε ο κ. Ρεν.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομικά κίνητρα, εάν οι οικονομικές προοπτικές δεν βελτιωθούν. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει κολλήσει σε ύφεση για περισσότερο από ένα χρόνο, με κάποιους αξιωματούχους να λένε ότι δεν είναι πλέον δυνατό να θεωρηθεί η ύφεση προσωρινή.
Ο Benoit Coeure, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κινητήρια δύναμη του QE όταν εγκαινιάστηκε το 2015, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα μπορούσαν «να υποθέσουν εκ νέου μια επανεκκίνηση του προγράμματος αν οι συνθήκες το καθιστούν απαραίτητο».
Όσον αφορά το ύψος και τη διάρκεια του νέου QE, οι απόψεις των αναλυτών διίστανται, ωστόσο οι περισσότεροι προβλέπουν ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι με εννέα μήνες και ότι είναι πιθανό να ανανεωθεί στη λήξη του.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή πως η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού (ή σε οτιδήποτε αντικαταστήσει αυτό το πρόγραμμα) ενδέχεται να είναι σύντομα εφικτή