Στη μέγγενη της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η αποταμίευση, καθώς η παρατεταμένη για μήνες ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει προξενήσει αβεβαιότητα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία που εκφράζουν συνεχώς τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το τέλος της λιτότητας.
Οικονομολόγοι και άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία στροβιλίζεται σε ένα υφεσιακό περιβάλλον με το καλύτερο σενάριο να μιλά για στασιμότητα. Όμηρος σε κάθε περίπτωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι η αποταμίευση. Οι εξαντλητικοί φόροι εξανεμίζουν το όποιο εισόδημα παραμένει στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα η αποταμίευση να αποτελεί " όνειρο θερινής νυκτός". Προ των πυλών άλλωστε είναι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, καθώς και τα "ραβασάκια" του ΕΦΚΑ, αναφέρει το ependisinews.
Μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, τα ελληνικά νοικοκυριά κρατούν ακόμη τα λιγοστά χρήματά τους κάτω από τα στρώματα, φοβούμενα να τα αποταμιεύσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Η φυγή των καταθέσεων έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η οποία έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017. Σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθουν στην υπερφορολόγηση αλλά και την ιδιότυπη στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα, έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό μείγμα το οποίο κινδυνεύει να καταστρέψει την ελληνική οικονομία. Οι αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν κληθεί να πληρώσουν το τελευταίο εξάμηνο οι Έλληνες, έχουν στραγγίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με άμεσο αντίκτυπο τόσο στην κατανάλωση όσο και στις καταθέσεις τους στις τράπεζες που μειώνονται συνεχώς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σύμφωνα με τα οποία για το δ’ τρίμηνο του 2016 αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) κατά 0,1% στα 28,94 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και ΜΚΙΕΝ σημείωσε άνοδο κατά 0,9% και ανήλθε στα 31,5 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό αποταμίευσης, παράλληλα, το οποίο ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο εισόδημα, διαμορφώθηκε στο -8,9% έναντι -8% το δ’ τρίμηνο του 2015.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, συρρικνώθηκαν κατά 9,2% στα 1,8 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό των επενδύσεων -ακαθάριστες επενδύσεις/ακαθάριστη προστιθέμενη αξία- ανήλθε, τέλος, στο 13,1% έναντι 14,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.